Uredništvo | 8. 5. 2024, 20:05

Kot strela z jasnega? Vlada Roberta Goloba naj bi začela postopke za priznanje Palestine

Profimedia/Žiga Živulovič jr./Bobo/fotomontaža

Postopki za priznanje naj bi se končali že po prihajajočih evropskih volitvah.

Slovenska vlada, ki jo vodi Robert Golob, naj bi po neuradnih informacijah N1 jutri na seji začela postopke za priznanje Palestine. Po zdajšnjih načrtih naj bi se ti postopki končali po evropskih volitvah 9. junija. 

Novica ni tako presenetljiva

Odločitev o priznanju Palestine naj bi najprej sprejela vlada, nato pa bosta morala akt o priznanju potrditi še parlamentarni odbor za zunanjo politiko in državni zbor, piše navedeni medij. Za potrditev akta o priznanju Palestine je sicer potrebna navadna večina, dodajajo.

Borut Živulovič/Bobo

Ob tem so spomnili, da se za Španijo in Irsko, ki sta marca skupaj s Slovenijo in Malto sprejeli skupno izjavo o pripravljenosti priznati Palestino, neuradno že ve, da naj bi to tudi dejansko storili konec maja. Zdaj pa naj bi po neuradnih informacijah njihovih virov z jutrišnjim dnem postopke začela tudi slovenska vlada.

Podrobnosti začeli preverjati že pred tedni

Kot še navajajo pri N1, naj bi visoki predstavniki vlade že pred nekaj tedni začeli s preverjanjem podrobnosti postopkov priznanja te bližnjevzhodne države in določili tudi časovnico postopkov. Ta določa, da se postopki začnejo pred evropskimi volitvami, a se končajko šele po njih. 

X/MFEA Slovenia

Da priznanje Palestine za Slovenijo ni več vprašanje, je pred kratkim v izraelskemu kolegu med obiskom v Izraelu dejala tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Danes je med drugim 350 intelektualcev podpisalo peticijo, ki predsednika vlade in zunanjo ministrico Fajon poziva k priznanju Palestine, na FDV pa potekali tudi študenstski protesti.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk