20. 6. 2022, 08:32

Pazljivo na cesti! V tem tednu pričakujte močno poostren nadzor

Aleksandra Saša Prelesnik

Letos do konca maja po trenutnih podatkih namreč beležijo že 1155 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, v njih je umrlo 11 oseb.

Agencija za varnost prometa in policija začenjata drugo od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij Hitrost. Potekala bo do nedelje, v tem času pa bodo policisti izvajali poostrene nadzore hitrosti.

Namen akcije je umirjanje hitrosti, ki je še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami.

Kdo so najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč?

Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč so bili vozniki osebnega avtomobila.

Sledijo kolesarji in vozniki enoslednih motornih vozil.

Aleksandra Saša Prelesnik

Kar pet od 11 smrtnih prometnih nesreč so povzročili mladi v starosti 18 do 34 let. Vozniki v tej starosti so letos povzročili trikrat več prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti kot vozniki v starosti 65 let in več.

Kje bodo izvajali nadzore?

Nadzore bodo izvajali predvsem na izpostavljenih mestih, kjer je neprilagojena hitrost vzrok za nastanek prometnih nesreč, in na mestih, kjer je lahko zaradi prekoračene hitrosti tveganje za nastanek prometnih nesreč večje, na primer v strnjenih naseljih, bližini vrtcev in šol.

Aleksandra Saša Prelesnik

Posebna akcija tudi na avtocesti

V nedeljo, ob koncu akcije, bodo agencija, policija, Dars in Zavod Reševalni pas na avtocestnem počivališču Lom izvajali skupno akcijo za ozaveščanje domačih in tujih voznikov o glavnih dejavnikih tveganja za nastanek prometnih nesreč in o pomenu vzpostavitve reševalnega pasu ob zastojih.

Aleksandra Saša Prelesnik

Agencija je letos pripravila tudi novo široko medijsko kampanjo, s katero javnost že od marca kontinuirano opozarja na pomen prilagojene hitrosti voznim razmeram, na ustrezno varnostno razdaljo in zaviralno pot.

V poletnem času pa bodo v občinah Novo mesto, Ptuj, Celje, Murska Sobota, Maribor, Kranj in Krško izvedli terensko akcijo s talnimi označbami na dogovorjenih parkirnih mestih. Napis Najhitrejši včasih ne pridejo na cilj bo voznike in mimoidoče opozarjali na posledice objestne in tvegane vožnje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.