R.S. | 27. 5. 2024, 07:00

Izjemno ozka stavba v središču Ljubljane: tako je videti njena notranjost (FOTO)

Tomaž Gregorič/fotomontaža

Najožji del meri v širino dobre tri metre.

Na Poljanski cesti v Ljubljani je večnadstropna hiša Peglezen, ki spada med najzanimivejše stavbe v slovenski prestolnici. Takšno ime je dobila zaradi trikotne oblike, ki spominja na likalnik. Gre za dolgo in ozko stavbo, zgrajeno v letih 1933 in 1934.  

Zaradi svoje edinstvenosti je postala priljubljena tudi med turisti, ki jo radi fotografirajo. V pritličju so trgovski prostori, v drugih nadstropjih pa stanovanja. Peglezen je sestavljen iz stopničasto naloženih nadstropij. Vsako nadstropje krasijo različne vrste oken. 

Tomaž Gregorič

Projekt Jožeta Plečnika 

Na zemljišču današnjega Peglezna je nekoč stalo semenišče, ki je bilo zaradi potresa leta 1895 zelo poškodovano. Posledično so semenišče porušili. Arhitekt Jože Plečnik je v začetku 30. let prejšnjega stoletja načrtoval ljubljanski magistrat na Vodnikovem trgu, na izpraznjeni parceli med Poljansko in Kapiteljsko ulico pa je želel z novo stavbo dopolniti širšo zasnovo trga. 

Kljub visokim ambicijam magistrata niso nikoli zgradili. Direktor mestnega gradbenega urada Matko Prelovšek, ki je oboževal Plečnika, je pokazal zanimanje za gradnjo Peglezna. Nazadnje je Plečniku ponudil, da bosta z ženo Elzo financirala projekt. Tako je v 30. letih prejšnjega stoletja nastal Peglezen. 

 

Tomaž Gregorič

Kako je videti notranjost Peglezna?

Stavba je torej stara že skoraj 100 let, nekatera nadstropja pa so potrebna prenove. Letos je bilo prenovljeno stanovanje v drugem nadstropju, ki je veliko 150 kvadratnih metrov. Za prenovo je bila odgovorna arhitekturna pisarna OFIS, ki jo vodita Špela Videčnik in Rok Oman, piše slovenska revija Outsider. Arhitekti so želeli prostor povrniti v prvotno stanje. 

"Nove instalacije je bilo treba napeljati tako, da so povsem skrite. Obnovili so okenske okvirje in zamenjali stekla. Pri novih posegih so se arhitekti napajali v Plečnikovi hiši v Trnovem. Iskali so materialne in barvne rešitve, ki jih je Plečnik uporabljal v svojem domu. Tako so snovali nove ambiente od pohištva do sanitarij. Ustvarili so brezčasni ambient, ki pa ustreza vsem sodobnim tehničnim zahtevam. Zanimiv detajl je umeščanje svetil. Ta so skrita v okenskih okvirjih. Stropi so tako očiščeni vseh elementov," piše Matevž Granda v Outsiderju.

Granda dodaja, da so bili bivalni prostori opremljeni s stoli, ki so narejeni po Plečnikovih načrtih. Dodali so ogledala iz prve polovice prejšnjega stoletja in minimalno nove opreme. Kako je videti prenovljeno stanovanje, si lahko pogledate spodaj. 

Tomaž Gregorič
Tomaž Gregorič
Tomaž Gregorič
Tomaž Gregorič
Tomaž Gregorič
Tomaž Gregorič
Tomaž Gregorič

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu