P.M. | 20. 3. 2023, 07:01

V Piranu nastaja posebno obeležje za čas, ko je "naše ime le še šepet v vetru"

Bobo/Facebook/Okolje Piran/fotomontaža

Številni prebivalci obmorskega dragulja in mnogi drugi Slovenci so se zahvalili Okolju Piran, da bodo to omogočili.

V Sloveniji se še vedno najbolj poslužujemo žarnega pogreba in klasičnega pogreba s krsto, vendar se je v zadnjih letih tudi pri nas povečalo število raztrosov pepela pokojnika. Pokop z raztrosom je na nekaterih pokopališčih možen na posebej določenih mestih, ob soglasju pristojnih organov pa je raztros dovoljen tudi v naravi. Okolje Piran je na Facebooku tako nedavno objavilo, da je v nastajanju posebno spominsko obeležje za pokojnike, katerih pepel je bil potresen v morje.

"Osrednji del ureditve predstavlja dvojni kovinski krog, ki simbolizira brezkončnost življenja v brezmejnem vesolju," so zapisali o novosti. Ob tem so navedli, da je krog, ki ga bodo postavili, "neke vrste okno namenjeno pogledu oz. prehodu v onostranstvo, ki je hkrati tukaj in tam, saj preminuli še naprej živijo v prostoru našega spomina."

Iz izjave smo izvedeli, da bo krogu sledila še pritrditev pokrovnih plošč iz peščenjaka, na katere bodo z bronastimi črkami zapisana imena pokojnikov. "Napisi bodo ustvarjali aluzijo (namig, op.a.) na valovanje morja, ki šepeta njihova imena v veter," so še dejali. 

Nejc Trpin/Bobo

"Hvala, da ste dali tudi to možnost, da pospremimo na zadnjo pot na željo vsakega posameznika," je bil le eden od mnogih komentarjev, ki se jim takšna gesta zdi zelo na mestu.

Raztros pepela se pri nas sicer opravlja na pokopališču, zunaj pokopališča pa je dopusten, če to omogoča občinski odlok o pokopališkem redu, po predhodno pridobljenem soglasju pristojnega občinskega organa. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol