R.S. | 6. 12. 2022, 13:11

Ljubljanski gasilci so zaradi odvrženih pirotehničnih izdelkov imeli polne roke dela

PGD Zgornja Šiška/Facebook

Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja. 

V ponedeljek ob 21.30 se je na Ulici bratov Učakar v Ljubljani zaradi odvrženega pirotehničnega sredstva kadilo izpod osebnega vozila. Gasilci Gasilska brigada Ljubljana - Ljubljana Fire Brigade in PGD Zgornja Šiška so vozilo in okolico pregledali s termovizijsko kamero. PGD Zgornja Šiška je na intervenciji posredovalo z dvema voziloma in desetimi člani.

Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja, pa tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja.

V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so namenjeni takšni uporabi. Izdelki so v ta namen tudi označeni. Mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorij 1 in 2 le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Prepovedane so predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava in preprodaja pirotehničnih izdelkov. V policiji ugotavljajo, da je največ poškodb ravno pri takšni prepovedani uporabi izdelkov in uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah z dovoljenjem pristojnega organa oziroma so bili kupljeni na črnem trgu.