N. V. | 27. 11. 2023, 20:58

Kaj bo zraslo na mestu Pivovarne Union?

Bobo

Slovenska prestolnica postaja kraj, ki je namenjen le bogatim.

Pivovarna Union je eden od simbolov Ljubljane. A te dni je napolnila zadnje steklenice brezalkoholne pijače. Kot smo poročali, se ljubljanska legenda, ki jo krasi podoba zmaja, seli na Štajersko.

Nekdaj nacionalna pivovarna, zdaj v rokah tujcev

Union pivovarna deluje od leta 1864, torej pivo v Šiški varijo že več kot 150 let. Legenda govori, da sta brata Kozler pred povodnjo, ki je v Ljubljani pogasila ogenj dotlej nepremagljivih zmajev, pred smrtjo rešila obnemoglega zmajevega mladiča in ta jima je pokazal najbistrejše vodne izvire. Iz njih so v Spodnji Šiški začeli variti pivo in to so počeli vse do lani.

Bobo/Borut Živulović

Leta 2015 se je Union znašel v rokah nizozemskega pivovarskega velikana Heinekena. 2016 sta se Pivovarna Laško in Pivovarna Union združili v podjetje Pivovarna Laško Union d.o.o. Leta 2021 je odjeknila novica, da bodo varjenje piva Union prenesli na novo lokacijo, iz Ljubljane v Laško. Nato je Heineken v Laško preselil še polnilnico.

Kaj bo zraslo na mestu Pivovarne Union?

"Mesto Ljubljana ostaja zibelka in dom blagovne znamke Union," mirijo iz pivovarne, da bodo na lokaciji tovarne Union uredili mestno pivovarno in muzej. A direktorica korporativnih odnosov v Pivovarni Laško Union Tanja Subotić Levančič je v oddaji Tednik priznala, da bodo za mestno pivovarno in muzej uporabljali le del stavbe v Spodnji Šiški: "Celotne stavbe ne bomo potrebovali. Del, ki ga ne bomo potrebovali, bomo najverjetneje prodali."

Facebook/Union Experience

V javnosti se že ugiba, kaj bo zraslo na mestu Pivovarne Union, ki je v samem središču prestolnice. Vse glasnejša so ugibanja o luksuznih stanovanjih. Jasno je, da bo Heineken s prodajo zemljišča dobro zaslužil.

Odpuščanja

Medtem pa v Unionu brez dela ostaja 50 ljudi, smo poročali. Delodajalec je nekaterim zaposlenim ponudil prestop v Laško, ki je bil tudi finančno stimuliran, a se je za to odločilo zelo malo delavcev. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol