J. Z. | 22. 11. 2022, 10:25

Kdo so zaposleni na javni RTVS, ki prejemajo višjo plačo kot premier (seznam)

Bobo

V luči prihajajočega referenduma o zakonu o RTVS smo pod drobnogled vzeli plače, ki jih dobivajo zaposleni na RTVS. In ugotovili marsikaj zanimivega.

Konec tedna se bomo Slovenci spet odpravili na volišča, tokrat bomo odločali o treh referendumskih vprašanjih. Med drugim bo potekal referendum o uveljavitvi ali zavrnitvi zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki je zadnje čase pogosto jabolko spora med različnimi družbenimi in političnimi skupinami. Polemike potekajo ne le o uveljavitvi zakonskih sprememb, temveč tudi širše o pomenu in kakovosti javnega servisa.

Ob tem smo preverili, kakšne plače dobivajo zaposleni na RTVS, predvsem to, kdo prejema najvišje. Te so nam posredovali z njihove službe za odnose z javnostjo. Gre za povprečje treh bruto plač - avgust, september in oktober - skupaj z dodatki. Opazili smo, da se nekateri lahko primerjajo s plačo, ki jo za svoje delo prejema premier Robert Golob, ki je avgusta prejel 5.992 evrov bruto plače. 

Na vrhu seznama dopisniki

Ugotovili smo, da so na vrhu seznama dopisniki RTVS iz tujine. Ti namreč pri plači dobijo še obračunane nekatere dodatke za delo v tujini, kot so dodatek za oddaljenost, nadomestilo za nepreskrbljene otroke, nadomestilo za nezaposlenega partnerja, stroški nastanitve, in zato njihova celotna bruto plača ni primerljiva z drugimi zaposlenimi. Več si poglejte v spodnji razpredelnici 100 najvišjih plač: 

Na vrhu seznama so dopisniki Andrej Stopar, Vlasta Jeseničnik, Mojca Širok in Igor Jurič, ki so prejeli od 6.401 evrov bruto do 5.535 evrov bruto (skupaj z dodatki) . Med prvo deseterico poleg dopisnikov najdemo tudi Igorja Prikoviča, ki je kot novinar komentator in voditelj prejel v treh mesecih povprečno 5.259 evrov bruto (skupaj z dodatki). Za njim sta v deseterici še odgovorna urednica programa Jadranka Rebernik (5.144 evrov bruto z dodatki) in Rosvita Pesek (5.124 evrov bruto z dodatki). 

O čem bomo odločali na referendumu?

Z novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija želi vlada spremeniti vodenje, upravljanje in nadzor tega javnega medija. Novela med drugim namesto 29-članskega programskega sveta in 11-članskega nadzornega sveta zavoda predvideva enotni svet RTV s 17 člani. Med njimi ne bi nobenega imenoval državni zbor, kar sproža največ polemik. Opozicija pravi, da bi s tem politiko spravili iz kadrovanja na RTVS, medtem ko v opoziciji menijo, da je to le krinka za "obglavljanje vodstva". 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol