J. Z. | 1. 10. 2022, 11:23 | Vir: STA

Plaz odnesel cesto do Črnivca - preverite, kje je edina možnost obvoza!

Facebook/Franci Ugovšek

Obline padavine še naprej povzročajo nemalo težav po državi, nevarnosti pa še ni konec. Zaradi razmočenosti terena je odtrgali v občini Gornji Grad, zemeljski plaz pa je poškodoval stanovanjsko hišo.

Obilne padavine so v petek ponekod po Sloveniji povzročale precej težav. Narasle so nekatere reke, ki bodo po napovedih Agencije RS za okolje lahko še poplavljale. Gasilci so predvsem prečrpavali meteorno vodo iz poplavljenih prostorov stanovanjskih objektov, zdravstvenega doma, športnega objekta, gostinskih lokalov, industrijskega obrata in zaklonišča v večstanovanjski stavbi.

Meteorna voda je zalila tudi nekaj vozišč. Gasilci so nudili pomoč občanom pri zaščiti objektov s protipoplavnimi vrečami in dostavo potopnih črpalk. Zaradi večjih pretokov na rekah pa so odstranjevali naplavine izpod mostov in odstranjevali drevesa, podrta zaradi razmočenega terena. Sprožilo se je pet zemeljskih plazov.

Dobršen del ceste na štajerski strani prelaza Črnivec je v petek zvečer spodjedel in odnesel obsežen zemeljski plaz, zato so regionalno cesto do Nove Štifte zaprli za ves promet. Zaradi odtrgane ceste so posredovale pristojne službe in Prostovoljno gasilsko društvo Nova Štifta.

Obvoz poteka po cesti: Ljubno-Luče-Podvolovljek-Kranjiski Rak, in ne čez Tomanovo planino kjer cesta poteka preko privatnih zemljišč, poziva PGD Nova Štifta. 

V zaselku Brgod v občini Hrpelje-Kozina pa se je zvečer sprožil zemeljski plaz in poškodoval stanovanjsko hišo. Hiša ni primerna za nadaljnje bivanje. Gasilci PGD Materija so opravili ogled plazu in zavarovali dostop. Oseba, ki prebiva v hiši, je hišo zapustila in prenočila pri sorodnikih. Na kraju so bili tudi predstavniki civilne zaščite iz občine, ki bodo opravili nadaljnji ogled in poskrbeli za morebitno sanacijo.

Nekatere reke še naprej poplavljajo

Po navedbah agencije za okolje Ljubljanica na Ljubljanskem barju poplavlja na območjih pogostih poplav. Njen vodostaj bo sredi dneva še ustaljen, potem pa se bo začel počasi zniževati. Poplavljene površine se bodo počasi zmanjševale do ponedeljka, ko se bo Ljubljanica vrnila v svojo strugo.

Reka Kolpa se je vrnila v svojo strugo, Krka pa se še razliva na običajnih območjih. Zmerno narašča Soča v zgornjem toku, Vipava in Sava pa v srednjem toku. Vodnatost rek je večinoma velika, le v Pomurju, Podravju in Slovenski Istri je srednja. Planinsko in Cerkniško polje sta delno ojezerjeni.

Soča in Sava bosta dopoldne nekoliko narasli v spodnjem toku. Popoldne in v prihodnjih dneh pa se bo vodnatost rek po vsej državi zmanjševala. Glede na vremensko napoved se bo čez dan delno zjasnilo, bolj oblačno pa bo ostalo predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije, kjer bo občasno še rahlo deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 22 stopinj Celzija. V nedeljo bo na jugozahodu povečini sončno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno.
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.