26. 10. 2023, 09:06 | Vir: STA

Plaz v Strugah pri Lučah vse bolj grozeč, prebivalce treh hiš že evakuirali

Bor Slana/Bobo

Plaz, ki je nastal po avgustovski vodni ujmi, je zdaj zožil celotno strugo reke Savinje. 

Grozeči plaz v Strugah pri Lučah, katerega del je v sredo zgrmel v Savinjo, se je ponoči premaknil za še deset metrov, je za STA danes povedal župan Luč Klavdij Strmčnik. Plaz, ki je nastal po avgustovski vodni ujmi, je tako zdaj zožil celotno strugo reke Savinje. Danes si bodo plaz ponovno ogledali geologi, je dejal župan.

Še tri družine iz hiš, ki so od plazu oddaljene skoraj en kilometer, so v sredo obvestili, naj bodo pripravljene na morebitno evakuacijo, a ta do zdaj ni bila potrebna, je dejal Strmčnik. So pa dogajanje na plazu po njegovih besedah vso noč opazovali gasilci.

Strmčnik je spomnil, da so v sredo zvečer k evakuaciji že pozvali prebivalce štirih hiš. Tri družine so se že preselile k sorodnikom, medtem ko par iz četrte hiše tega ni želel storiti, je dejal.

O sprožitvi dela plazu je bila obveščena tudi direkcija za vode, njeni predstavniki in geologi pa so že prisotni na mestu posutja.

Prizadeti krajani Strug v petek pričakujejo strokovnjake, da jim posamezno predstavijo, kako sanirati v ujmi poškodovane objekte. Pojasnili jim bodo tudi, kako bo potekala cenitev poškodovanih objektov, na podlagi katere se bodo potem ljudje sami odločili, ali se bodo preselili, vložili sredstva v nadomestno gradnjo oz. se odločili kako drugače.

Novembra naj bi se skupaj s podbetonirjem hiš, da te ne bodo še bolj propadale in bi nastajala še večja škoda na objektih, ki že kažejo prve razpoke tudi v notranjosti, uredil tudi vodovod.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol