P.M. | 22. 4. 2023, 15:40

Po dveh tednih spet nove cene goriva, čaka nas presenečenje (neuradno)

Profimedia

Kot vedno je ključno vprašanje, ali je bolje pohiteti ali počakati s tankanjem?

Mineva dvotedensko obdobje, ko veljajo cene goriva, ki jih regulira država. Regulirane cene 95-oktanskega bencina in dizla na bencinske črpalke zunaj avtocestnega obroča, se bodo tako v torek spet spremenile. Medtem so tiste na avtocestah prepuščene prostemu trgu in so tudi višje od s strani države določenih.

Kakšne bodo (neuradne) nove cene?

Pri Mojih financah so izračunali, da bodo goriva v naslednjem 14-dnevnem obdobju predvidoma nekoliko nižje. Liter 95-oktanskega bencina naj bi se obdržal blizu trenutne ravni, to je pri okoli 1,416 evra, medtem ko bi za liter dizla lahko odšteli 1,42 evra (aktualna cena znaša 1,441).

To pomeni, da bosta bencin 95 in dizel po dolgem času spet skoraj izenačena.

Profimedia

Pocenitve zaznavajo pri dizlu

Kot je sklepati po izračunih Financ, bo liter dizla od torka cenejši za nekaj več kot 2 centa in bo stal nekaj manj kot 1,42 evra, liter bencina bo stal približno toliko kot doslejtorej okoli 1,415 evra, liter kurilnega olja se bo pocenil za približno dva centa in bo stal okoli 1,01 evra.

Tina Kosec/Bobo

Pri dizlu za razliko od bencina na mediteranskih trgih na Financah zaznavajo pocenitve. “Če pri tem upoštevamo še gibanje evra, pričakujemo, da bo v torek liter stal 1,42 evra, oziroma en cent manj (regulirana cena sedaj znaša 1,441 evra). Izračun pa je narejen ob predpostavki, da država ne poseže v trošarine," pišejo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol