J. Z. | 2. 8. 2022, 16:40 | Vir: STA

Po 50 letih prenova glavne stavbe UKC: kje bodo med tem vsi bolniki?

Bobo

Največja zdravstvena ustanova v Sloveniji bo v prihodnjih nekaj letih deležna obsežne sanacije. Velik logistični izziv bo predvsem selitev vseh oseb na druge lokacije. 

Osrednja stavba Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki je svoja vrata pacientom odprla novembra 1975, nujno potrebuje prenovo. 

Zato je ministrstvo za zdravje UKC Ljubljana naložilo, da do 15. avgusta pripravi načrt selitve med prenovo glavne stavbe. 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pričakuje jasen načrt selitve stavbe po čertrinah, pri tem pa zahteva, da se zaradi tega nikakor ne bodo zmanjšale kapacitete UKC Ljubljana. 

Minister pričakuje, da bo prenova osrednje stavbe, ki so jo gradili skoraj 10 let, v celoti končana do leta 2025, zanjo pa naj bi namenili okrog 90 milijonov evrov. 

"Glavna stavba je namreč še vedno takšna, kot je bila, ko je bila postavljena pred 50 ali več leti," je poudaril minister. 

Sporna energetska prenova?

Prenova glavne stavbe je sicer sestavljena iz projekta energetske sanacije in projekta notranje prenove, oba bo izvedlo podjetje GH Holding.

Bobo

Časnik Delo je pred časom poročal, da poznavalce razmer razburja predvsem dejstvo, da razpis za energetsko sanacijo, na katerem je bil izbran GH Holding, ni vseboval natančnega popisa del, količine in cene materialov in je bil sestavljen ad hoc.

Bešič Loredan je danes poudaril, da teče pravni pregled projektov, prav tako so prijave o nepravilnostih predali na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK).

V okviru sanacije bodo zamenjali fasado, izolacijo in okna ter uredili streho, delno pa tudi prezračevanje in dvigala. Projekt notranje prenove pa bo znašal 30 milijonov evrov brez DDV in bo financiran iz zakona o investicijah v zdravstvu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol