A. B. | 16. 9. 2022, 12:47

Bi nas moralo skrbeti, da po Sloveniji že postavljajo zabojnike za testiranje? (takšna so pojasnila pristojnih)

Bobo
Bi nas moralo skrbeti, da po Sloveniji že postavljajo zabojnike za testiranje? (takšna so pojasnila pristojnih) (foto: Bobo)

Točke za ugotavljanje okuženosti se znova pojavljajo na mestih, kjer so že stali. Zaradi tega se mnogi prebivalci sprašujejo, ali in če sploh bi jih moralo skrbeti, da gre za ukrepe, o katerih nismo obveščeni. 

Občani mestne občine Maribor (MOM) so opazili, da se po mestu znova pojavljajo zabojniki za testiranje proti koronavirusu, ki so na teh mestih v času največje epidemije že stali. Ministrstvo za zdravje je pojasnilo, za kaj gre in ali bi moralo tudi prebivalce po drugih delih Slovenije skrbeti, da gre morda za zatišje pred nevihto. Ministrstvo je svoja pojasnila podalo za Maribor24. 

Na ministrstvu ne podajajo veliko informacij 

O tem, da izvajalci znova postavljajo zabojnike, na ministrstvu za zdravje ne vedo veliko, a gre po njihovih besedah za posledice sledenja ukrepom, ki so jih izdali javni zavodi: "Javni zavodi so dobili jasna navodila, kaj so dolžni nuditi, oblika izvajanja pa je v domeni JZZ," pojasnjujejo, a poudarjajo, da je stanje v bolnišnicah trenutno stabilno, zato naj državljanov trenutno ne bi skrbelo. 

"Trenutno je stanje v bolnišnicah stabilno in po napovedih svetovalne skupine naj bi v primeru odgovornega ravnanja posameznikov in skupin tako tudi ostalo," razložijo. 

Še vedno smo v prvi fazi epidemije

Glede na trenutno stanje se tako državljani kot zavodi trenutno ravnajo po temeljnih zdravstvenih priporočilih, ki jih obnavljamo že od prve okužbe s koronavirusom. Mario Fafangel, vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je ob tem poudaril, da še imamo možnost, da preprečimo prehod v drugo fazo: "Še vedno gremo lahko z relativno blagim pristopom skozi to jesen in zimo kolikor toliko nedotaknjeni. Če pa se bomo delali, da problema ni in mižali in se naenkrat zbudili v drugi fazi epidemije z obvezami, bodo ljudje upravičeno jezni," je poudaril po navedbah Maribor24. 

S tem namenom si prizadevajo tudi zunaj javnega zdravstva vzpostaviti mrežo brezplačnega testiranja, ki naj bi se izkazovalo v omenjenem vnovičnem postavljanju zabojnikov zasebnikov. 

A vsi o tem niso obveščeni, eden izmed ponudnikov je namreč zagotovil, da niso prejeli sporočila o tem, da naj bi se pripravljali na tak način. 

Prevzem testov v lekarnah naj bi tekel po načrtih 

S prvim septembrom so uveljavili tudi sklep, da so šolarji in študentje v lekarnah upravičeni do desetih brezplačnih testov za samotestiranje. Po navedbah pristojnih naj bi izdajanje teh potekalo po načrtih, a kljub temu poudarjajo, da naj jih ne le prevzamejo, temveč tudi v primeru suma na okužbo uporabijo. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.