12. 9. 2022, 09:48 | Vir: STA

Po koronavirusu v Sloveniji pandemija obolelih za rakom

Profimedia
Po koronavirusu v Sloveniji pandemija obolelih za rakom (foto: Profimedia)

Zaradi covida marsikdo ni prišel do zdravnika, da bi zgodaj odkril bolezen. Marsikdo je znake koronavirusa zamenjal za znake raka. Zdaj se v slovenskih bolnišnicah odvijajo črni scenariji. 

Jana Juvan v Večerovem komentarju V senci covida piše o epidemiji, ki je bila še posebej usodna za ljudi, ki so v tem času zboleli za rakom, saj je bilo takrat z vidika okužbe tvegano hoditi tudi v zdravstvene ustanove.

Avtorica meni, da mora ministrstvo napovedane obljube uresničiti, če ne želi, da še na mnoge bolnike pade ta zlovešča senca covida-19.

30 odstotkov manj odkritih rakov

"Kar 30 odstotkov manj rakov so odkrili leta 2020. To še zdaleč ni spodbuden podatek, ker ne pomeni, da je raka manj, ampak velja žal nasprotno, pomeni pa še, da ga niso odkrili pravočasno. Nekateri po dveh letih zdaj odkrivajo, da se je bolezen že razsejala in da ni več ozdravljiva," ugotavlja novinarka.

Dolge čakalne vrste

"Cunami napredovalih oblik raka, ki ga napoveduje predstojnica mariborske onkologije, pa bi po bolj pesimističnem scenariju lahko pomenil tudi čakalne dobe pri zdravljenju raka," piše Juvanova in poudarja, da so zaposleni v zdravstvu zaradi tega na robu zmogljivosti.

"A covid, ki je povzročil alarmantno situacijo, je še kar tu. Resda smo se naučili bolje zdraviti bolezen, prišla so nova zdravila in cepiva, lahko pa bi tudi že znali organizirati ustanove tako, da te večino časa ne bi bile več ohromljene. Na to lahko v Mariboru le upamo, saj kontejnerska covidna bolnišnica še ne stoji in tudi ni znano, kdaj sploh bo," dodaja novinarka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.