20. 4. 2022, 21:54

Po legendarnem glasbeniku poimenovali ljubljanski podhod

Bobo

Po štirih desetletjih od ustanovitve punk skupine Otroci socializma so se pod pokroviteljstvom Muzeja Punk Kulture s prav posebno gesto poklonili spominu na preminulega pevca skupine.

Podhod pod Celovško cesto pri Kinu Šiška je bil tudi uradno preimenovan v Podhod Braneta Bitenca. Frontman kultne zasedbe, ki se je porodila iz upora do takratne avtoritarne oblasti in nesvobode kot take, je v 53-letu preminil leta 2014, s svojim ustvarjanjem pa je pomembno vplival na kulturno dogajanje v Sloveniji konec osemdesetih let prejšnjega stoletja in kasneje. 

Z odra Kina Šiške se je ob tej priložnosti razlegal punk. Na koncertu pod imenom RI – LJ – New wave reunion so namreč nastopili dve reški zasedbi Grad in Paraf ter domači Lublanski psi in posebni projekt JAO!, ki je zaigral slovensko predelavo legendarne pankerske skladbe Parafov Policija (Naša pesem), so zapisali na spletni strani N1.

Po koncertu so pod kuratorstvom pesnika Esada Babačića podhod pri Kinu Šiška tudi uradno preimenovali. S postavitvijo spominske plošče je tako Bitenc dobil ustrezno obeleženje, ki bo tudi naključne mimoidoče sprehajalce opozarjalo na njegovo sooblikovanje ljubljanskega kulturnega prostora, kjer je pustil neprecenljive sledi na področju pesništva in filmske produkcije.

Kot je za N1 pojasnil Babačić, so bili Otroci socializma resnično revolucionarna skupina. "Vse, kar so počeli, je bilo revolucionarno, njihov novovalovski pristop v glasbi je bil popolnoma drugačen, tudi od vsega, kar so preostali glasbeniki takrat igrali."

Na dogodku v ljubljanskem Kinu Šiška so organizatorji predstavili tudi ponatis pesniške zbirke KRI, v kateri so zbrane Bitenčeve ljubezenske in uporniške pesmi, za katere je pevec in pisec besedil dobesedno krvavel. Ob tem so predstavili tudi razširjeno izdajo antologije skupine Grad Riječ.

Več podrobnosti o dogodku na spletni strani N1.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol