2. 10. 2023, 19:16 | Vir: STA

Smo že pozabili na žrtve poplav? V Lučah se širi veliko nezadovoljstvo

Slovenska vojska

Družine opozarjajo, da je življenje v takšnih razmerah izjemno nevarno, zaradi česar je takojšna sanacija nujna.

Družine iz Spodnjih Strug v Občini Luče, ki so bile močno prizadete v vodni ujmi, zahtevajo v sedmih do 10 dneh odločitev o sanaciji njihovih domov, saj so hiše precej uničene, sanacija pa se mora izvršiti najkasneje do 27. oktobra. Župan Luč Klavdij Strmčnik je za STA povedal, da delajo na tem, da omenjene družine dobijo ustrezne informacije. 

Spomnil je, da je 21. septembra potekal sestanek s predstavniki tehnične pisarne, na katerem so bili tudi predstavniki družin. Na sestanku so se pogovarjali o sanaciji velikega usada, ki je po avgustovski ujmi nastal nad naseljem Struge. Dogovorili so se, da bo tehnična pisarna izdelala projektno nalogo, na podlagi katere bo geolog opravil geološke raziskave območja usada.

"Dejstvo je, da ni osebe, ki bi si upala odločiti in reči, zadeva bo takšna pa takšna, možno bo narediti protipoplavno zaščito ali pa je ne bo možno. Jaz sem se pogovarjal s posameznimi akterji in vsak s svojega področja pač razlaga, da se bo zadeva dala urediti," pravi Strmčnik.

Največjo težavo predstavlja veliki usad

Meni tudi, da so te družine upravičeno nezadovoljne, ker bo v bistvu v petek devet tednov po poplavah, pa še danes nihče ni povedal, ali se bodo dale te poplavljene hiše urediti ali ne. Hudourniška poplava je družinam v bistvu poškodovala temelje objektov, ki jih je treba sanirati oz. zaliti s betonom še pred zimo.

V službi za obnovo po poplavah in plazovih so za STA pojasnili, da je naselje Struge njihova prioriteta. Dejali so, da so bile strokovne ekipe že dvakrat na terenu v Strugah, največji problem pa je že omenjeni veliki usad.

Poudarili so tudi, da morajo geologi sprejeti še dodatne strokovne rešitve za usad oz. ugotoviti, ali je usad škodljiv ali ne, in se tako izogniti preuranjenim, a škodljivim rešitvam za prizadete družine v Strugah. Po prvih ogledih pa je bilo sicer ugotovljeno, da je sanacija hiš možna.

V kolikor zahteve ne bodo izpolnjene, bodo družine zaprle cesto

Predstavniki družin so medtem sporočili, da so doslej prejeli le informacijo, da bodo odgovor o njihovi usodi dobili do decembra. Menijo tudi, da bi bilo bolje, da bi tudi njihove hiše odneslo, ker bi potem vsaj vedeli, pri čem so v danih razmerah.

Če njihovim zahtevam ne bo ugodeno, bodo zaprli cesto do Luč, Solčave in Logarske doline, so napovedali.

"Hiše so zaradi vode spodkopane, razžrte, življenjsko nevarne, živeti v njih je nevarno za naša življenja, torej nemogoče. Živimo na sedmih različnih lokacijah, težko delujemo kot družine, imamo težave z mobilnostjo, saj nam je odneslo oz. uničilo 13 avtomobilov," navajajo predstavniki družin.

Ocenili so, da tehnična pisarna očitno ne deluje in nima učinka, medtem pa njihovi domovi dnevno propadajo, ker v njih ni življenja.

Predstavniki družin so dejali, da želijo izvedeti od pristojnih, ali bodo Struge še naprej obstajale ali ne.

"Če nimajo jasnega namena z našim naseljem, naj nam to jasno povedo in preselili se bomo na druge varnejše lokacije. V tem času moramo tudi zaposleni zagotavljati svojim družinam življenjsko eksistenco s svojimi službami, sami ukvarjamo se s sanacijo, a opažamo, da smo pri tem pozabljeni in nemočni, saj ves svoj prosti čas namenimo ohranitvi naših domov," so navedli.

Dodali so še, da po vseh travmah, ki so jih preživeli v čakanju na rešitev s helikopterjem med vodno ujmo, se nazadnje ukvarjajo s tem, na kar niso nikdar pomislili niti ne verjamejo, da se jim to dogaja.