Uredništvo | 20. 8. 2023, 21:35

Po razdejanju: od kod bo država črpala sredstva za obnovo?

Igor Kupljenik/Bobo

Pristojni že zdaj ocenjujejo, da bo škoda dosegla od tri do pet milijard evrov.

Predsednik vlade Robert Golob se bo v ponedeljek srečal s predstavniki humanitarnih organizacij, tema srečanja pa bodo nadaljnji ukrepi za pomoč ljudem, ki so v vodni ujmi utrpeli škodo. Kje pa je država za zdaj našla možne vire za odpravo škode? 

Slovenija računa na EU sredstva

Za najnujnejšo škodo je, kot je znano, sprejela rebalans proračuna. Pred dnevi je premier dejal, da se moramo vsi zavedati, da je denar omejen tako v evropskem proračunu kot v slovenskem, "ampak za odpravljanje teh posledic ga bo dovolj," je poudaril.  

Borut Živulović/BOBO

Iz evropskih virov lahko država najprej računa na pomoč iz evropskega solidarnostnega sklada, še v tem letu bi lahko iz tega naslova dobili 100 milijonov evrov, v naslednjem letu pa še 300.

Prej mora Slovenija oddati popolno vlogo, za kar ima čas tri mesece.

Možnost posojil?

Še iz pretekle evropske kohezijske perspektive bi do konca leta lahko namenili 50 milijonov evrov, iskali pa bodo tudi sredstva iz aktualnega programa, smo slišali v prispevku na 24ur.

Škoda poplav bo natančneje znana septembra.

Škoda poplav bo natančneje znana septembra.

Klemen Golob/Bobo

Ob tem je bila omenjena še ena možnost v obliki povratnih sredstev, to pa je Načrt za okrevanje in odpornost, ki je bil sprejet za blaženje posledic covida.

Do konca leta pa naj bi bil sprejet tudi poseben sklad za poplave, v koaliciji iščejo tudi možnost izdaje državnih obveznic za ta namen. Na posebnem računu pri finančnem ministrstvu, odprtem za donacije, so po zadnjih podatkih zbrali 200 tisoč evrov, so še navedli na 24ur. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord