N. V. | 19. 3. 2023, 08:59

Po Sloveniji kroži ponarejen denar: ga znate prepoznati?

Profimedia

Ne ponarejajo le bankovcev, temveč tudi kovance. Pri nekaterih bodite še posebej previdni, podatki kažejo, da jih med nami kroži kar nekaj.

Ponarejeni bankovci in kovanci oziroma delež ponaredkov v primerjavi z vsemi evrskimi kovanci in bankovci v obtoku v Sloveniji ostaja majhen. Kljub temu pa ponarejeni bankovci – pa tudi kovanci – obstajajo. Največ je ponaredkov apoena 50 evrov, poroča Data.

Lani več ponarejenih bankovcev

Banka Slovenija je nedavno sporočila, da se je število ponarejenih bankovcev in kovancev, umaknjenih iz obtoka v letu 2022 glede na leto 2021 povečalo.

A skupna vrednost odkrite ponarejene evrske gotovine se je znižala za 9 odstotkov. Umaknjeni evrski ponarejeni bankovci višjih vrednosti so bili v manjšem številu. Število umaknjenih ponarejenih evrskih bankovcev srednjih vrednosti pa se je povečalo.

Profimedia

V 2022 je bilo iz obtoka umaknjenih 952 ponarejenih evrskih bankovcev ter 6320 ponarejenih evrskih kovancev. To je 59 odstotkov več bankovcev oziroma 155 odstotkov več kovancev kot leta 2021.

Ponarejeni bankovci, ki so najpogostejši, so ponaredki apoena 50 evrov. Pri evrskih kovancih pa je bil najpogosteje umaknjen kovanec za 2 evra.

Na Banki Slovenije so še poudarili, da je verjetnost, da bi prejeli ponaredek evrske gotovine, relativno majhna.

Kako jih prepoznati?

Če se ponarejeni bankovci ali kovanci uporabijo za plačilo, gre za kaznivo dejanje. Zato je potrebno v primeru, če prejmete sumljiv bankovec preveriti pristnost.

Profimedia

Kako to storiti? Gre za preprosto metodo 'otip-pogled-nagib'. Zaradi posebnih tiskarskih postopkov so bankovci na otip prepoznavni. Bankovec pogledate proti svetlobi. Vidni namreč postanejo portretno okence, portretni vodni znak in varnostna nit. Bankovec pa tudi nagibajte naprej in nazaj. Na srebrnem traku postane viden portret Evrope v prosojnem okencu. Na smaragdno zeleni številki pa boste videli svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Lahko pa sumljiv bankovec ali kovanec neposredno primerjajte z drugim, za katerega veste, da je pristen. Če potrdite sum, o tem nemudoma obvestite policijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.