26. 12. 2022, 16:00 | Vir: STA

Katere predstavnike ljudstva bi Slovenci obkrožili, če bi šli danes na volišča?

Borut Živulović/Bobo

Ena od večjih decembrskih anket je pokazala zelo zanimive rezultate.

Podpora vladi Roberta Goloba je v decembrski anketi Mediane za Pop TV padla za skoraj šest odstotnih točk, podpira jo 53,5 odstotka anketirancev. Vladi ob tem nasprotuje 32,2 odstotka vprašanih, dobra desetina volivcev (11,4 odstotka) je neopredeljenih.

Med strankami še naprej vodi Gibanje Svoboda

Če bi bile volitve to nedeljo, bi stranko Gibanje Svoboda obkrožilo 29,9 odstotka volivcev, kar je 3,7 odstotne točke manj kot mesec prej. Največjo opozicijsko stranko SDS bi podprlo 18,6 odstotka vprašanih, kar je 1,5 odstotne točke manj kot novembra. Sledijo NSi z 8,5-odstotno podporo, SD (6,8 odstotka) in Levica (4,9 odstotka).

Med neparlamentarnimi strankami največ podpore beležijo stranka Resnica (3,1 odstotka), SLS (1,8 odstotka) in Piratska stranka (1,7 odstotka).

Koga bi volilo, ne ve 11 odstotkov vprašanih, 4,6 odstotka ne bi izbralo nobene stranke, skoraj dva odstotka vprašanih pa ni želelo odgovoriti na to vprašanje.

Kdo vodi med politiki?

Med politiki najvišjo povprečno oceno še naprej beleži zdaj že nekdanji predsednik republike Borut Pahor. Drugi je poslanec SDS Anže Logar, na tretjem mestu pa je nova predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Na četrto je s tretjega mesta zdrsnil premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, sledijo predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, evropska poslanka Ljudmila Novak, ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, gospodarski minister Matjaž Han in poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Mediana je anketo opravila med med 19. in 22. decembrom na reprezentativnem vzorcu 719 vprašanih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol