18. 12. 2023, 18:21 | Vir: STA

Padanje podpore vladi se je ustavilo, vendar ostaja nizka

Profimedia

Večina vprašanih je delo vlade ocenila kot neuspešno. 

Naraščanje nezadovoljstva z delom vlade, ki se je izrazito stopnjevalo zadnje tri mesece, se je ob koncu leta ustavilo, kaže javnomnenjska raziskava Vox populi, ki jo je za Dnevnik opravila Ninamedia. Podpora vladi sicer ostaja nizka, kot neuspešno jo ocenjuje skoraj 54 odstotkov vprašanih. Med strankami vodi SDS, največ pa je neopredeljenih.

Kot neuspešno je delo vlade ocenilo 53,9 odstotka vprašanih, kot uspešno pa 31,7 odstotka. Prejšnji mesec je bilo nezadovoljstvo z delom vlade še nekoliko večje in je doseglo najnižjo točko v tem mandatu vlade, a rezultat za vlado tudi ta mesec ni bistveno boljši, za le dobri dve odstotni točki.

Profimedia

Pri podpori političnim strankam decembrsko merjenje ni prineslo sprememb. Največ sodelujočih v anketi bi na volitvah namenilo svoj glas stranki SDS, in sicer 22,6 odstotka vprašanih (novembra 22,4 odstotka). Za Gibanje Svoboda pa bi glas oddalo 16,7 odstotka anketirancev (novembra 16,3 odstotka).

Na tretjem mestu je SD s 7,3-odstotno podporo (prejšnji mesec 7,9 odstotka), sledi NSi, ki bi jo izbralo 6,1 odstotka vprašanih (novembra 6,4 odstotka), Levica pa bi prejela pet odstotkov glasov (novembra 5,1 odstotka). Neopredeljenih je 31,1 odstotka vprašanih (novembra 33 odstotkov), 7,7 odstotka jih ne bi volilo, 3,4 odstotka pa bi jih izbralo druge stranke.

Kdo bi zmagal, če bi bile volitve danes?

Izračun deležev med opredeljenimi volivci, ki pokaže možen volilni izid, če bi bile volitve to nedeljo, pa kaže, da bi SDS dobila 39,2 odstotka glasov in 34 poslancev, Gibanje Svoboda 28,9 odstotka in 25 poslancev, SD 12,7 odstotka in 11 poslancev, NSi 10,6 odstotka in 10 poslancev ter Levica 8,7 odstotka glasov in 8 poslancev.

Profimedia

Na prvem mestu lestvice priljubljenosti politikov ostaja predsednica republike Nataša Pirc Musar, sledi poslanec SDS Anže Logar, ki ima skoraj enako oceno, oba pa sta tokrat ocenjena bolje kot prejšnji mesec.

Sledijo kočevski župan Vladimir Prebilič, evropska poslanka Ljudmila Novak, zunanja ministrica in predsednica SD Tanja Fajon in gospodarski minister Matjaž Han. Med prvo deseterico so se uvrstili še ljubljanski župan Zoran Janković, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, poslanec NSi Janez Cigler Kralj in predsednik NSi Matej Tonin. Premier Robert Golob, ki je zadnje mesece močno in vztrajno padal po lestvici, je zdaj na 12. mestu, kar je mesto višje kot novembra. Največji padec na lestvici je doživel predsednik SDS Janez Janša, ki je na 14. mestu, novembra pa je bil deseti.

Je Pirc Musarjeva izpolnila pričakovanja?

V anketi so sodelujoče spraševali še, ali je predsednica po enem letu predsedovanja izpolnila njihova pričakovanja. Da je na volitvah glasovalo zanjo, jih je odgovorilo 52,3 odstotka, 41 odstotkov pa jih je odgovorilo, da ne. Da je izpolnila njihova pričakovanja, jih meni 50 odstotkov, nasprotno pa 40,3 odstotka.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Anketiranci so se izrekali tudi o njenem protikandidatu na volitvah Logarju. Če bi ustanovil svojo stranko, bi jo volilo 29,7 odstotka, 51 odstotkov je ne bi, 9,7 odstotka pa jih je odgovorilo z ne vem. Javnomnenjsko raziskavo je med 11. in 14. decembrom za časnik Dnevnik opravila agencija Ninamedia na vzorcu 700 anketirancev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol