N. V. | 29. 8. 2023, 20:30

V Soči bo otroški glas še naprej zvenel: lokalna skupnost prepričala vlado, da ne zapre šole

Facebook/Poletna šola: Pot do uspeha/Profimedia/fotomontaža

Čeprav je inšpekcija ugotovila, da je šola v sodelovanju s starši in občino kršila zakon, je vlada ugodila prošnji skupnosti.

Podružnični šoli v Soči je grozilo zaprtje. Inšpektorji so ugotovili, da v šolskem okolišu živita le dva učenca, 13 učencev pa je bilo fiktivno prijavljenih na naslove v bližini šole.

"Pri inšpekcijskem postopku je bilo ugotovljeno, da so starši 13 učencev z namenom obiskovanja podružnične osnovne šole Soča svojim otrokom uredili začasno bivanje v šolskem okolišu podružnice, hkrati pa se je vseh teh 13 otrok dejansko vsakodnevno s šolskim prevozom vozilo iz Bovca v Sočo in nazaj," so dejali na inšpektoratu in poudarili, da gre za kršitev zakona o prijavi prebivališča.

Fiktivne prijave so bile očitno del združene akcije šole, staršev in občine, ki so hoteli šolo ohraniti. Po pravilniku mora namreč za ohranitev podružnice to obiskovati vsaj 14 učencev, na območjih s specifično poselitvijo in razvojnimi posebnostmi pa vsaj pet.

Grozilo je torej, da bodo vrata šole septembra ostala zaprta. Da bi ohranili šolo odprto, je občina financirala vsakodnevni prevoz šolarjev iz Bovca do podružnice v Soči.

Ko so inšpektorji ugotovili, kaj se dogaja, so starši otroke odjavili s fiktivnega prebivališča. Po uskladitvi evidenc z resničnim stanjem glede na prebivališče se je izkazalo, da je učencev za ohranitev šole premalo. 

A vodstvo šole, starši in občina se niso predali. Občina je šolsko ministrstvo zaprosila za izjemo, vlada pa je zdaj prošnjo ugodila.

Edina osnovna šola v Triglavskem narodnem parku ostaja odprta

Vlada je odločila, da Podružnična šola Soča za šolsko leto 2023/2024 ostaja odprta. Pojasnili so, da so se tako odločili, saj je to edina šola v lokalni skupnosti, ki leži na obmejnem oziroma gorsko višinskem območju in je njeno delovanje potrebno tudi zaradi ohranitve poseljenosti ozemlja in slovenskega jezika, poroča N1.

Facebook/Poletna šola: Pot do uspeha

Vlada tako uresničuje tudi določbe zakona o Triglavskem narodnem parku, ki med razvojnimi usmeritvami določa podporo nadstandardnemu razvoju družbenih dejavnosti v narodnem parku in v parkovnih lokalnih skupnostih, predvsem šolstva, zdravstva in socialnega varstva, so še poudarili na ministrstvu.

14 šolarjev

V letošnjem šolskem letu bo šolo obiskovalo 14 učencev, med katerimi štirje zares živijo v okolici šole. To je več kot lani, saj se je ena družina priselila na novo, je povedala ravnateljica Osnovne šole Bovec Denise Šuler Rutar. Pouk na podružnici je za učence od prvega do petega razreda.

Deset učencev bodo v Sočo vozili iz Bovca. "Če hočemo otroke voziti iz Bovca, mora občina zagotoviti plačilo enega učitelja. Če imamo denar za vse – toliko ga namenimo za turizem – ga bomo tudi za naše otroke. Gre za približno 50 tisoč evrov," je pojasnil bovški župan Valter Mlekuž.

Po besedah bovškega župana naj bi se z ministrstvom dogovorili, da bo plačo enega učitelja krilo ministrstvo, drugega pa občina. Denar bodo našli med sredstvi, ki jih občina dobi iz državnega proračuna po zakonu o TNP. Prevoz bodo verjetno organizirali z električnim kombijem, ki so ga dobili iz podnebnega sklada, je še dodal župan.

Šola se ne bo zaprla in otroški glas ne bo utihnil

Pred desetletji je na tem območju delovalo več manjših šol, nekateri učitelji so iz doline peš hodili poučevat v hribovske vasi. Z zmanjševanjem števila prebivalcev v teh slabo dostopnih krajih pa so se druga za drugo zapirale tudi šole. V Soči je tako ostala še zadnja v Triglavskem narodnem parku.

"Če hočemo, da vsaj kakšna družina ostane v tej dolini – ki je izredno lepa, ampak življenje je trdo – moramo že otroke navajati, da ostanejo v svojem kraju oziroma da se vračajo v svoje kraje. Ko se šola zapre in utihne otroški glas, vemo, da tudi življenje v vasi zamre," je poudaril župan.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol