P.M. | 19. 3. 2023, 16:09

Slovenska zdravnica o znameniti bolnici Franja: "Vzporednice z današnjim časom niso možne"

Srdjan Živulovič/Bobo/N1/posentek zaslona/fotomontaža

Vojno partizansko bolnico, ki je danes kulturni spomenik, letno obišče na tisoče ljudi iz vsega sveta, prispevek o njej je naredil tudi britanski BBC. 

V skriti soteski Pasice v Dolenjih Novakih pri Cerknem je v času 2. svetovne vojne delovala bolnica Franja. Ime je dobila po zdravnici Franji Bojc Bidovec, ki je tam zdravila ranjene partizane, skrbela je tudi za to, da ranjence ni zajelo malodušje in da niso obupali. Čeprav je od tedaj minilo 80 let, se nas zgodbe o nesebičnosti tamkajšnjega zdravniškega osebja še vedno dotaknejo in nas navdihujejo. Tudi družinsko zdravnico iz Cerknega Nina Kokalj Oblak, ki je o tem spregovorila za N1.

Presežki v vsakem pogledu

"Franja je zame ena najsvetlejših zgodb v naši zgodovini," je dejala v v rubriki Poglobljeno in dodala, da iz kateregakoli vidika jo pogledamo, lahko govorimo samo o presežkih. Kokalj Oblakova je izpostavila predvsem humanizem tamkajšnjega osebja, pogum in zmožnost preseganja omejitev, ki so značilne samo za vojni čas. "Kar zadeva zdravstveno oskrbo, so tam delali čudeže," je izpostavila.

Partizanska bolnica Franja je pred osemdesetimi leti delovala samo streljaj stran od tam, kjer danes sama zdravi paciente.

Partizanska bolnica Franja je pred osemdesetimi leti delovala samo streljaj stran od tam, kjer danes sama zdravi paciente.

Srdjan Živulovič/Bobo

Medicina napreduje, vendar ...

Med obdobjem, v katerem je bolnica Franja delovala in našim časom ne moremo potegniti vzporednic, je prepričana zdravnica. Zakaj? Kot meni, se današnja civilizacija klanja denarju in tudi medicina tu žal ni izjema. "Po eni strani imamo fantastične dosežke, sposobni smo zdraviti bolezni, ki so bile še nedolgo tega neozdravljive, po drugi strani smo priča odtujenosti, agresiji, občutkom nemoči."

Družinska zdravnica iz Cerknega Nina Kokalj Oblak: "Ne smemo dopustiti, da bi se zdravniki oddaljevali od ljudi."

Družinska zdravnica iz Cerknega Nina Kokalj Oblak: "Ne smemo dopustiti, da bi se zdravniki oddaljevali od ljudi."

N1/posnetek zaslona

Breme birokracije na zdravnike

Poudarila je, da so danes zdravniki zasuti s sporočili prek različnih komunikacijskih kanalov ter da je za njihovo oddaljevanje od bolnikov kriva tudi prevelika birokracija. "Obrniti se moramo nazaj k svojim koreninam, se vrniti k bistvu. In kaj je boljši spomenik temu, če ne prav bolnica Franja," je zaključila.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord