P.M. | 24. 1. 2023, 17:15

Pohodnike v Triglavskem narodnem parku ustrašile “čudne naprave”. Kako so se odzvali pristojni?

Borut Peršolja/Bobo

Gre za edini narodni park v Sloveniji in z zakonom zaščiteno varovano območje narave, obenem pa tudi za zelo priljubljeno točko za rekreacijo.  

Triglavski narodni park (TNP) se nahaja na območju severozahodne Slovenije, natančneje Julijskih Alp. Ime je dobil po Triglavu, ki se v osrčju parka dviguje najvišje (2864 m) in je hkrati tudi najvišji slovenski vrh. TNP obsega kar 840 kvadratnih kilometrov, kar je štiri odstotke površine Slovenije in spada med najstarejše evropske parke.

Varovanje in skrb

Ustanovljen je bil leta 1981, njegov osnovni cilj pa je ohranjanje izjemnih naravnih in kulturnih vrednot in varovanje avtohtonega rastlinskega in živalskega sveta. Za dobrobit parka skrbijo delavci javnega zavoda Triglavski Narodni park, ki skozi svoje programe uresničujejo njegove cilje in namene.

Na Facebooku, kjer sledilce redno obveščajo o svojem delu in dogajanju na terenu, so pri javnem zavodu opozorili tudi na novost. "Ste bili tudi vi med tistimi, ki ste na terenu "zasačili" naše sodelavce, ko so nameščali nenavadne naprave?" so vprašali.

Razložili so, da so nove naprave kar nekaj mimoidočih odkrito ustrašile, pomislili so celo, da bodo njihovo prostočasno početje spremljale skrite kamere. "Brez skrbi, ne gre za to," so pomirjali obiskovalce in sledilce na družbenem omrežju in nadaljevali: "Naši sodelavci so nameščali števce prehodov na priljubljenih točkah za zimski obisk Triglavskega narodnega parka."

Kje so po novem nameščeni števci?

Te so namestili v Tamarju, Krnici, Krmi, na Pokljuki, na planini Blato, v Lepeni, na severni obali Bohinjskega jezera, na Komni, v Vratih in na Soški poti. "Z njihovo pomočjo želimo pridobiti podatke o tem, kaj se pozimi dogaja v prostoru na območju Triglavskega narodnega parka v povezavi z obiskovanjem tako pohodnikov kot turnih smučarjev," so še zapisali na Facebooku.

Kot so zatrdili, se obiskovalcem ni potrebno bati za zasebnost, saj da števci delujejo na podlagi toplotne zaznave in ne slikajo ali snemajo. Ob tem so obiskovalce prosili, da če jih opazijo, naj se jih ne dotikajo.  

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol