30. 7. 2023, 13:32 | Vir: STA

Pohorska vzpenjača bo v ponedeljek nehala obratovati: kaj se dogaja?

Milos Vujinovic/Bobo

Točen čas trajanja zaustavitve še ni znan, obiskovalce prosijo za razumevanje.

Krožna kabinska žičnica Pohorska vzpenjača bo v ponedeljek začasno prenehala obratovati zaradi začetka postavljanja vmesne postaje. Po napovedih Javnega holdinga Maribor bo ustavljena predvidoma do konca septembra, bo pa med zaustavitvijo ob določenih dneh zagotovljen nadomestni prevoz s sedežnicami Radvanje, Poštela in Sleme.

Za objekt vmesne postaje so bila nedavno zaključena vsa gradbena dela, montaža postaje pa bo po ocenah izvajalca, podjetja Leitner, trajala od šest do osem tednov.

Širši projekt modernizacije žičniških naprav

Ob sami postaji bo treba postaviti tudi dva dodatna stebra, še dva obstoječa stebra pa zamenjati. Pri tem bo izvajalec snel jeklenico krožne kabinske žičnice, ki jo bo po koncu del moral namestiti nazaj in utiriti, pred začetkom rednega obratovanja pa bodo potrebni še vsi pregledi in testiranja, pojasnjujejo v holdingu.

Gre za prvo investicijo v sklopu širšega projekta modernizacije žičniških naprav in izgradnje zunanjega centra Maribor-Areh v skupni vrednosti 7,5 milijona evrov, za katerega bo mariborsko javno podjetje Marprom prejelo skoraj šest milijonov evrov državnega denarja. Med drugim je predvidena še postavitev nove sedežnice Ruška ter ureditev novih kolesarskih prog, gibalnih parkov in steze za gorske gokarte.

Točen čas trajanja zaustavitve Pohorske vzpenjače bo odvisen od poteka del.

Točen čas trajanja zaustavitve Pohorske vzpenjače bo odvisen od poteka del.

Bobo

Ob določenih dneh zagotovljen nadomestni prevoz

Med prekinitvijo delovanja Pohorske vzpenjače bodo sedežnice Radvanje, Poštela in Sleme po napovedih javnega holdinga obratovale ob četrtkih, petkih, sobotah, nedeljah in praznikih. Prevoz z Radvanjem in s Poštelo bo na razpolago med 9. in 19. uro tako navzgor kot navzdol, ob potnikih pa bo mogoč še prevoz koles. Medtem bo sedežnica Sleme, ki bo delovala med 9. in 18. uro, zaradi neprilagojenega vstopa na zgornji postaji vozila potnike samo navzgor, ob tem pa na njej ne bo moč prevažati koles.

Vse personalizirane vozovnice za krožno kabinsko žičnico in Bike park Pohorje bodo veljale tudi za uporabo sedežnic. Kljub temu bo Marprom imetnikom omenjenih vozovnic podaljšal njihovo veljavnost za čas, ko Pohorska vzpenjača ne bo v pogonu med montažo vmesne postaje.

Točen čas trajanja zaustavitve Pohorske vzpenjače bo odvisen od poteka del. Ob ponedeljkih, torkih in sredah, ko sedežnice ne bodo obratovale, bosta zaprta tudi Bike park Pohorje in blagajna. Obiskovalce prosijo za razumevanje.