3. 6. 2022, 17:55

Pojasnila meteorologa: grozovito razdejanje po Sloveniji povzročila kar 50 gramov težka toča!

Amadej Krepek/Facebook/ vreme 24/7

Prehod v poletje se predvsem v evropskih državah izkazuje za neurij polno obdobje, ki izgleda še ni končano. Po tem, ko je Slovenijo prizadela toča, ki je klestila celo v velikosti kokošjega jajca, smo se odločili, da za vas pobrskamo po informacijah. O toči smo se pogovorili z meteorologom Blažem Šterjem. Zaupal nam je vse skrivnosti toče - kako in zakaj nastaja, pa tudi, ali jo lahko v naprej predvidimo. 

O toči lahko govorimo, ko začnejo na tla padati ledena zrna, po premeru večja od pol centimetra.

Nevihtni oblaki se gibljejo na višini okoli 12 kilometrov, kar pomeni, da se tudi poleti temperatura zgoraj giblje globoko pod lediščem, tipično okoli -40 stopinj Celzija. 

Ali lahko napovemo, kdaj se bo pojavila toča? 

Blaž Šter, meteorolog in prognostik na vremenski agenciji Arso nas je podučil, da potencial za pojavnost toče lahko napovemo s pomočjo radarskih podatkov in satelitskih slik: "V bistvu lahko povemo potencial za neurja, če so za to ugodne razmere." 

"Nevihtnih celic se ne da napovedati točno, lahko jih pa predvidimo. Kar pomeni, da lahko o pojavnosti toče zares trdimo le, ko nevihta že nastane," nam je pojasnil. 

Oblaki, ki nakazujejo na nastanek nevihte.

Oblaki, ki nakazujejo na nastanek nevihte.

Uredništvo

Toča se v naših krajih sicer najpogosteje pojavlja od maja do avgusta, kot pojasnjujejo vremenoslovci, medtem ko je jeseni in zgodaj spomladi možnost njenega pojava zelo nizka. 

Od česa je odvisno, kako velika bo toča? 

"Kako velika bo toča, je odvisno od vzgonskega vetra, torej vetra, ki piha v nevihto," pojasnjuje Šter in dodaja: "Ključna je nestabilnost. Predvsem na območju, kjer nastaja toča. Torej na višini okrog 5 do 6 kilometrov." 

Pri tem poudarja, da mora biti tudi nevihta dolgoživa, kar pomeni, da mora trajati dlje. Od tega je odvisno tudi, kako velika bo: "Ko so prisotni močni vetrovi in se po možnosti tako kot včeraj mešata vzhodni in zahodni veter, nastanejo ugodni pogoji za razvoj tako velike toče." 

"Včerajšnja toča je bila težka več deset gramov," poudarja Blaž in po svojih predvidevanjih doda, da vsekakor približno 50 gramov. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ