P.M. | 11. 10. 2022, 21:22

Dobra novica za upokojence: pokojnine bodo višje že veliko prej

Bobo

Zaradi energetske revščine vedno več starejših živi pod pragom revščine, vlada se je kot kaže odločila ukrepati.

Po mesecih javnih klicev na pomoč naj bi vlada pokojnine uskladila že ta mesec, ne šele februarja prihodnje leto. Na ta način naj bi ugodili zahtevam Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) glede uskladitve pokojnin z rastjo življenjskih stroškov, so poročali na 24 ur, sklicujoč se na neuradne podatke.

Pričakujejo najmanj 4,4-odstotni dvig

Svet Pokojninskega zavoda je vlado v septembru pozval k vnovični izredni uskladitvi pokojnin, ki naj bo izražena v odstotkih. Vlada je morala glede na poziv sveta pri odločanju upoštevati tudi, da so po vseh dozdajšnjih rednih in izrednih uskladitvah pokojnin še vedno za en odstotek prikrajšani tisti, ki so se upokojili do leta 2011.

Glede na pričakovano letno inflacijo v Zvezi društev upokojencev pričakujejo najmanj 4,4-odstotni dvig. 

Tudi minister Luka Mesec je v torek potrdil: uskladitev pokojnin bo, če bo redna ali izredna ter kolikšna bo višina, pa bodo z ministrstva sporočili kasneje.

"Pokojnine bomo uskladili s stopnjami inflacije, kdaj in kako, pa javimo v kratkem," pravi Mesec.

"Pokojnine bomo uskladili s stopnjami inflacije, kdaj in kako, pa javimo v kratkem," pravi Mesec.

Bobo

"Val podražitev je nevzdržen"

Na podlagi razpoložljivih podatkov glede rasti cen in plač ter glede stopnje inflacije v letošnjem letu je po besedah ZDUS-a očitno, da so v skladu s pokojninskim zakonom podani pogoji za izredno uskladitev. 

Pokojnina v višini 600 evrov se je od 1. januarja zvišala za malenkost več kot 26 evrov.

Pokojnina v višini 600 evrov se je od 1. januarja zvišala za malenkost več kot 26 evrov.

Bobo

Izredno usklajene pokojnine so bile nazadnje izplačane s pokojninami za januar. Pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, so se dodatno uskladile za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. Redna uskladitev, ki je sledila februarja, pa je znašala 4,4 odstotka. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol