K. Ž. | 30. 1. 2024, 15:07

V sredo bodo mnogi na račun dobili višje nakazilo (ste med njimi?)

Profimedia

V sredo bodo upokojenci zaradi delne redne uskladitve pokojnin na račun prejeli višji znesek.

V sredo se bodo uskladile pokojnine in nadomestila iz invalidskega zavarovanja v višini 8,2 odstotka. To je delna redna uskladitev, v februarju, ko bodo znani dokončni uradni podatki o rasti plač in cen življenjskih potrebščin, pa bo sledila tudi redna uskladitev v skladu s sistemskim zakonom.

Tako bodo upokojenci v sredo za polno delovno dobo prejeli pokojnino v višini 744,15 evra, v letu 2023 je ta znašala 687,75 evra, poroča 24ur.

Na podlagi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju se redna uskladitev opravi enkrat letno ob izplačilu pokojnin za mesec februar na podlagi podatkov o rasti povprečne mesečno bruto plače (60 odstotkov) ter povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v Sloveniji (40 odstotkov) preteklega leta glede na predhodno leto.

Letos so tako 8,2-odstotno uskladitev izvedli že januarja namesto februarja, tako bodo že en mesec prej upokojenci dobili višjo pokojnino.

Gov.si

Poskrbljeno tudi za ovdovele

Vlada je tudi izboljšala tudi položaj ovdovelih. Vdovcem in vdovam, ki izpolnjujejo pogoje, zagotavljajo pokojnino v višini seštevka njihove starostne, predčasne in invalidske pokojnine ter zneska osnove za odmero vdovske pokojnine, a vendar največ do višine zagotovljene pokojnine.

"Če ponazorimo s primerom, ko sta zakonca prejemala vsak 400 evrov pokojnine, je po še veljavni zakonodaji vdova prejela 442,33 evra, medtem ko bo po novi zakonodaji prejela zagotovljeno vdovsko pokojnino v višini zneska zagotovljene pokojnine, ki januarja 2024 znaša 744,15 evra," so sporočili iz vladnega urada.

Na boljšem tudi delovni invalidi

Z januarjem se bo pokojninska osnova delovnih invalidov računala na podlagi plače, ki bi jo prejemali, če bi delali za polni delovni čas. Do zdaj so delovni invalidi s pravico do dela s krajšim delovnim časom, ki so delali vsaj štiri ure, poleg plače prejemali tudi nadomestilo, ki je bilo odmerjeno od invalidske pokojnine. To pomeni, da je del njihovega dohodka že upošteval odmerni odstotek.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord