26. 4. 2022, 17:33 | Vir: STA

Policija izdala številna opozorila. Pa vi, poznate vsa PRAVILA?

Profimedia

Nekateri jih že uporabljajo v vsakodnevnem življenju, medtem ko jih drugi v prometu ne odobravajo. Število kršiteljev je kar precej nepričakovano, preberite, kakšne so ugotovitve policije! 

V okviru nacionalne preventivne akcije Varno z e-skirojem, ki je potekala od 18. do 24. aprila, so policisti pregledali 481 voznikov e-skirojev. Pri 103 voznikih so ugotovili kršitve, najpogosteje povezane z nepravilno uporabo površine za vožnjo, štirje vozniki pa so vozili pod vplivom alkohola, sporočajo iz agencije za varnost prometa.

Nagovorili več kot 500 'e-voznikov'

Po oceni agencije za varnost prometa je bila prva nacionalna preventivna akcija, namenjena varni vožnji z e-skirojem, zelo uspešna. V njenem okviru so neposredno nagovorili več kot 500 uporabnikov e-skirojev, jih opremili z gradivom in omogočali praktičen preizkus vožnje z e-skirojem. Mladi so bili navdušeni predvsem nad poligonom, starejši pa nad akcijo ozaveščanja na splošno, so zapisali v sporočilu za medije.

Precej voznikov e-skirojev je bilo navdušenih nad ozaveščanjem in praktičnimi prikazi na poligonu, opravljenih je bilo veliko pogovorov o varni uporabi in preudarni udeležbi v prometu. Nekateri uporabniki so menili, da so dovolj seznanjeni z vsemi področji predpisov in uporabe lahkih motornih vozil. Med javnostjo je bilo zaznati tudi posameznike, ki nad e-skiroji niso navdušeni in menijo, da v promet ne sodijo. Kar nekaj starejših pa je letake vzelo za svoje vnuke, pri čemer so takšen način ozaveščanja podprli kot zelo pozitiven, so navedli v agenciji.

Profimedia

Vse več padcev in poškodb

Kot ugotavljajo, je bilo med udeleženci veliko mladih, ki niso poznali pravil vožnje z e-skiroji niti predpisane uporabe zaščitne čelade do 18. leta, ki jo agencija za varnost prometa in policija priporočata prav vsem uporabnikom. Ob tem so znova opozorili, da se Univerzitetni klinični center v Ljubljani v zadnjem času sooča z naraščanjem števila obravnavanih pri padcu s skirojem in e-skirojem.

Ker je v času prvomajskih šolskih počitnic in praznikov mogoče pričakovati zgoščen promet in na cestah več pešcev, kolesarjev in voznikov e-skirojev, agencija in policija voznike pozivata, naj poskrbijo za pripetost vseh potnikov v vozilu in prilagodijo hitrost. Neprilagojena hitrost je namreč še vedno med prevladujočimi vzroki za nastanek prometnih nesreč, letos je botrovala že skoraj 800 prometnim nesrečam.