Ksenja Žnidaršič | 27. 2. 2024, 07:00

V Nemčiji boste za ta prekršek plačali 128 evrov, v Avstriji 100 evrov, v Sloveniji pa 250

Bor Slana/Bobo

Uporaba mobilnega telefona je izjemno nevarna, saj močno zmanjša zbranost voznika, kar lahko pripelje tudi do prometne nesreče.

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo je prepovedana v večini držav, a ponekod je uporaba, ki posledično vodi v prometno nesrečo, še strožje kaznovana. Takšen primer se je pred nekaj leti odvil v Veliki Britaniji, kjer je bil povzročitelj prometne nesreče kaznovan z zaporno kaznijo devetih let. Nad primerom je bil predvsem šokiran športni svet, saj se je za volanom nahajal nekdanji nogometaš ter kasneje nogometni agent Peter Morrison, je takrat poročal britanski The Sun.

Peter Morrison

Peter Morrison

Profimedia

Takrat 37-letni agent je vozil v močnem vetru in dežju, ko je izgubil nadzor nad svojim mercedesom ter zapeljal čez tri pasove, preden je trčil v varnostno oviro. Morrison je nato z vozilom trčil v dva delavca. 51-letni Adam Gibb je umrl na kraju nesreče, medtem ko je bil takrat 51-letni Paul Holroyd paraliziran od pasu navzdol. Kasnejša preiskava je pokazala, da se je Morrison tik, preden je izgubil nadzor nad vozilom, dopisoval z nogometašem Zachom Cloughom, zaradi česar je posledično prišlo do tragične nesreče. Med potjo je tako poslal 44 sporočil, poleg tega pa znatno prekoračil dovoljeno hitrost.

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo velika težava tudi v Sloveniji

Leta 2022 je policija obravnavala 25.543 prekrškov nepravilne uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. V letu 2023 24.728, v letošnjem letu pa do 18. februarja 4.309 prekrškov. "Kljub vedno več novejšim avtomobilom v prometu je nepravilna uporaba mobilnega telefona med vožnjo iz leta v leto med pogostejšimi prekrški, ki jih ugotavljamo med nadzori cestnega prometa, tako da se njihova poraba ni bistveno zmanjšala," so še pojasnili.

Profimedia

Policija sicer nadzoruje nepravilno uporabo mobilnih telefonov pri rednem delu in med poostrenimi nadzori, ki jih izvajajo skupaj z Javno Agencijo Republike Slovenije za varnost prometa (AVP). Policisti tovrstne prekrške nadzorujejo z neposrednim opazovanjem voznikov in z uporabo tehničnih sredstev.

Globa za nepravilno uporabo mobilnega telefona med vožnjo je skladno z določili 35. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) predpisana v višini 250 evrov. Vozniku motornega se izrečejo tudi tri kazenske točke. Za voznika motornega vozila, ki pa ne potrebuje vozniškega dovoljenja, pa je predpisana globa v višini 120 evrov.

V Nemčiji je za enak prekršek predvidena globa v višini 128,50 evra, v kolikor so ogroženi tudi ostali udeleženci v prometu je predpisana globa v višini 178,50 evra, če pa pride do nesreče z materialno škodo pa globa znaša 228,50 evra. V Avstriji boste za uporabo mobilnega telefona med vožnjo primorani plačati globo v višini 100 evrov, je zapisano na uradnih straneh obeh držav.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Kaj če zaradi uporabe mobilnega telefona pride do nesreče?

Kot so še pojasnili, policija ne vodi statističnih podatkov, koliko prometnih nesreč je bilo povzročenih zaradi nepravilne uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Prav tako uporabe ne preverjajo, v kolikor ni dokazane vzorčne zveze med uporabo telefona ter nastankom prometne nesreče. "V kolikor bi bila med preiskavo prometne nesreče s hujšimi posledicami dokazana vzorčna zveza med nepravilno uporabo mobilnega telefona in nastankom prometne nesreče, pa se po odredbi državnega tožilca preverja uporaba," so dodali.

Profimedia

Na policiji še opozarjajo, da je uporaba mobilnih telefonov izjemno nevarna. Možnost, da boste imeli nesrečo, je z uporabo telefona štirikrat večja. Uporaba mobilnega telefona namreč bistveno zmanjša zbranost voznika, zaradi česar lahko spregledajo pomembno prometno signalizacijo in se prepočasi odzovejo na nepredvidljive razmere na cesti. Takšne okoliščine pa lahko vodijo tudi v hudo prometno nesrečo.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec