Tana Rakoto Kovačič | 29. 3. 2024, 09:11

Kaj storiti, ko se zgodi nočna mora vsakega starša? Policija pojasnila, kako se odzvati ob izginotju otroka

Bobo/Žiga Živulović jr.

Policisti svetujejo, da prijavo pogrešanja otroka podate takoj, ko otroka ni tam, kjer bi moral biti ...

Že od torka v Srbiji iščejo dveletno deklico, ki je izginila izpred koče v Banjskem Polju. Včeraj so poročali o sumljivih podrobnostih izginotja, pred hišo naj bi pripeljal celo bager, v načrtu je popolnoma preorati dovoz do hiše, na policijo naj bi tudi znova pripeljali starše. 

Mati je sicer zatrdila, da se je obrnila le za dve minuti in deklice že ni bilo več. Deklice še vedno niso našli, zato se preiskava nadaljuje.

Včeraj so mediji poročali tudi o izginulem 11-letnem fantu iz Škofje Loke, ki so ga nazadnje videli na Trgu republike. Naknadno je bil na srečo ta najden. 

Pronadjime.mup.gov.rs

Kakšni so nasveti policije? 

V luči primerov nas je zanimalo, kako ukrepati, če otrok izgine. S policije so za Metropolitan sporočili, da je "treba prijaviti pogrešanje čim prej, še posebej to velja pri otrocih. Policija se na prijavo pogrešanja odzove takoj in nemudoma začne izvajati svoje ukrepe za izsleditev." Izpostavili so tudi: "Svetujemo torej, da prijavo pogrešanja otroka podate takoj, ko otroka ni tam, kjer bi moral biti."

V odgovoru so dodali, da se primeri pogrešanih oseb v večini primerov končajo srečno, sploh v primeru otrok in mladoletnikov. V več kot polovici primerov je pogrešanje otrok prijavljeno že v roku 1 ure in skoraj 90 odstotkov pogrešanih otrok je prijavljeno v 8 urah po pogrešanju. Nekje v 4 urah po prijavi je najdenih več kot 90 odstotkov vseh pogrešanih otrok do 14. leta starosti. Vsi otroci so najdeni živi in nepoškodovani.

Zapisali so tudi, da v Sloveniji beležimo zadnji primer pogrešanega otroka v letu 1996, in sicer pogrešanje dveletnika iz okolice Ribnice. Otroka so takrat starši pustili na robu gozda in odšli v gozd nabirat gozdne plodove, poročajo Koroške novice.

V vseh postopkih z otroki in mladoletniki policija postopa še posebej obzirno

V odgovoru je policija za konec zapisala, da "v vseh svojih postopkih, ne samo ob prijavi pogrešanja, z otroki in mladoletniki postopa še posebej obzirno, skrbno in pozorno. V našem žargonu rečemo, da gre za občutljivo kategorijo ljudi. Vzroki za izginotje otrok ali mladostnikov so različni, kot so si različni tudi otroci ali mladostniki sami. Lahko gre za druženje s sovrstniki, uporništvo, neuspeh v šoli, zaljubljenost, velikokrat odidejo zaradi nerazumevanja, nesoglasij ali celo sporov v svoji domači okolici ali med sovrstniki."

Ob tem so izpostavili še: "Zaradi tega takih primerov nikoli ne moremo preiskovati šablonsko, temveč je treba oceniti stopnjo ogroženosti pogrešanega, preveriti vse okoliščine izginotja in ugotovljenim dejstvom primerno načrtovati ukrepe za izsleditev pogrešanega."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol