N. V. | 13. 11. 2022, 14:28

Policisti v prihodnjem tednu ponovno napovedali poostren nadzor na cesti

Borut Živulovič/Bobo

Kršiteljem se obetajo ostre kazni. Poglejte, kaj bodo preverjali.

Policisti bodo po 15. novembru, ko v veljavo stopi obvezna zimska oprema za vsa motorna vozila, to intenzivno preverjali. V primeru, da vozila te ne bodo imela, je predpisana globa v višini 40 evrov.

Za motorna in priklopna vozila v cestnem prometu je zimska oprema po zakonu obvezna vse do 15. marca naslednje leto, pa tudi v zimskih razmerah.

Priprava na zimske razmere

Čeprav je bil minuli mesec rekordno topel in je v teh dneh zasnežilo le nekatere gorske vrhove, pa je dejstvo, da se je treba pripraviti na zahtevnejše prometne razmere.

Že zdaj je za vožnjo, tudi v nižjih predelih, lahko nevarna že kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur, zaradi katere je površina cestišča spolzka ali celo zaledeni.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Pravočasno torej preverite, ali je vaše vozilo tehnično brezhibno, in poskrbite za zimsko opremo: poleg pnevmatik preverite tudi zavore, svetlobne naprave in drugo opremo, opozarjajo na spletni strani slovenske policije.

Globe

Višji samostojni policijski inšpektor Matjaž Leskovar je za STA napovedal, da bodo policisti s 16. novembrom intenzivno preverjali, ali imajo vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo. V primeru, da je voznik nima, je predpisana globa 40 evrov, vendar lahko policisti ugotovijo tudi dodatne kršitve:

  • Če voznik ne očisti motornega ali priklopnega vozila skladno z zakonskimi določbami, je predpisana globa v višini 200 evrov,
  • če voznik ne upošteva signalizacije, ki v zimskih razmerah prepoveduje promet, je predvidena globa 300 evrov,
  • če pa brez popolne zimske opreme obstane na cesti in ovira promet, pa zakon predpisuje globo v višini 500 evrov in pet kazenskih točk.

Lani so policisti zabeležili približno tisoč takšnih kršitev, vendar ob tem opažajo, da se vozniki v splošnem zavedajo, da je zimsko opremo treba imeti, je dodal Leskovar.

Še pnevamatik niste zamenjali?

Če ste med tistimi, ki lovijo zadnje trenutke in še pnevmatik niste zamenjali, smo raziskali, kako si lahko zagotovite najcenejšo menjavo pnevmatik. Članek bo objavljen kmalu, spremljajte nas.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol