L. PA. | 14. 9. 2023, 15:01

Ulična zabava v Ljubljani: "Zaspano in prometno cesto prebuditi, jo upočasniti, se po njej sprehoditi, poklepetati ..."

Žiga Živulovič jr./Bobo

Stanovalci ljubljanskega predela za nedeljo pripravljajo poseben ulični dogodek. Območje bo celo zaprto za promet, ulico pa bodo namesto avtomobilov naselili obrtniki, glasbeniki, stanovalci ...

Poljanska cesta v Ljubljani je trenutno eno se razvijajočih mestnih območij, nekateri so jo že označili za "novo Trubarjevo". V neposredni bližini bo letos zaživel Rog, na tej strani so Petkovškovo nabrežje že zaprli za promet, kmalu pa se začenja tudi prenova Ambroževega trga, kar bo podaljšalo center vse do Cukrarne.

Posamezniki, ki delujejo na območju Poljanske ceste – bodisi tam stanujejo bodisi imajo v lasti lokale in trgovine – so se zato odločili, da to proslavijo. To nedeljo, 17. septembra, načrtujejo "ulični praznik", ki so ga poimenovali Poljanska fest.

Na njem bodo sodelovali striparna Stripolis, cvetličarstvo Oblak Miha, frizerstvo Mič, pekarni Brot in Malo Drugače, igrarna Črna Luknja, svetila in ozvočenje Cables and More, kavarna Činkole, prehranjevalnica Pinki in SAN Francisko, Independent Craft Beer Bar & Shop.

Od sosedov bodo prisotni igralka Mojca Fatur, pisateljica Maša Ogrizek, ilustrator Miha Hančič in novinarka Patricija Maličev, pevka Jana Šuštaršič, striparna bo odprla razstavo stripov v baru Tinca, izvedli bodo zaključno filozofsko debatno štengco v okviru istoimenskega projekta mestne občine, večer pa se bo sklenil s koncertom komadov Jacquesa Brela v izvedbi Braneta Završana. Obenem bo poskrbljeno za najmlajše, saj bosta na dogodku sodelovala Maša, pisateljica otroške in mladinske literature ter Miha, ki vodil delavnico skupinskega risanja na rolo papirja. 

"Ideja se je porodila Izarju Lunačku iz striparne Stripolis, vsi skupaj pa smo jo z veseljem zagrabili in mu jo pomagamo izpeljati," za Metropolitan.si pove Damir Galijaš iz lokala SAN Francisko, Independent Craft Beer Bar & Shop na Poljanski 22c. "To bo prvi in edini dogodek kot ulična zabava, za naprej pa imamo vizijo, ki naj do naslednjega tedna še ostane skrivnost."

Pridružili se bodo tudi brezdomci

Namen dogodka je povezovanje, promocija in dogajanje na delu Ljubljane, ki ga sicer vsi poznajo, a po Galijaševih besedah ne dovolj dobro. "Že vsaj dve desetletji zaspano, prometno in hitečo Poljansko cesto želimo prebuditi, jo upočasniti, se po njej sprehoditi, kaj nakupiti, poklepetati, postati," dodaja.

"V zadnjih dveh letih smo na tem mestu odprli svoje obrti kar nekako kompatibilni posebneži, ki vsi po vrsti delamo na kakovostnih izdelkih, smo kreativni, družabni in tudi nekoliko alternativni. Poleg obrtnikov živi in deluje na cesti in njenih pritokih kar nekaj umetniških, morda bolje rečeno boemskih duš, ki prav tako komaj čakajo, da se kaj lepega zgodi, to je nenazadnje čar Ljubljane. Nedelja bo tako tudi za nas nekakšen spoznavni večer, kar je še dodaten čar dogodka."

Galijaš zaključuje, da je dogodek odprtega tipa. "Najbrž se nam bodo pridružili tudi brezdomci, ki kampirajo na Ambroževem trgu in so nekakšna blagovna znamka tega dela Ljubljane. Na mestni občini so nam za ta dan dovolili zaprtje ceste za promet, tako da se bomo lahko prosto sprehajali od 'Peglezna' pa do gimnazije Poljane. Kar po sredi ulice, kjer bodo mize, stoli, luči, cvetje, glasba, otroci, domače živali in kdo ve, kaj vse. Mislim, da bomo prepovedali samo električne skiroje."

Vstopnine ne bodo pobirali, saj bi bilo to povsem v nasprotju z njihovo idejo, dogajanje pa bo razpršeno od desete ure zjutraj do desetih zvečer.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije