P.M. | 17. 4. 2023, 18:31

Zveza prijateljev mladine: tudi otroci iz družin v socialni stiski si zaslužijo počitnice, kako lahko pomagate?

Profimedia

Njihov humanitarni program, ki letos praznuje že 24 let, ne bi mogel obstajati brez pomoči in prispevkov dobrih ljudi.

Namen programa Pomežik soncu je, da bi čim večjemu številu otrok zagotovili brezplačne počitnice. Lani je Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) uspelo z njim na počitnice odpeljati skupno 11.027, od tega 1.339 popolnoma brezplačno. "Številka je velika, vendar je tudi veliko otrok, ki živijo pod pragom tveganja revščine, pri nas je ta številka 40.000," pravijo pri ZPMS. 

Vsak otrok si zasluži brezskrbne počitnice

Ob tem nikakor ne smemo pozabiti na otroke s posebnimi potrebami, pravijo. Slovenija namreč sodi v skupino držav EU, kjer je prepoznan največji delež otrok s posebnimi potrebami, med šoloobveznimi otroki ima med 8 in 9 odstotkov otrok s posebnimi potrebami odločbo o usmeritvi. Ker je skrb zanje spet povezana z višjimi stroški, se tudi tu veliko družin sooča s finančnimi stiskami.

Otroke in mlade vključijo v letovanje skupaj z otroki, ki letujejo samoplačniško.

Otroke in mlade vključijo v letovanje skupaj z otroki, ki letujejo samoplačniško.

Profimedia

"Poletje je popolno, ko lahko otrok za nekaj dni pobegne iz domačega okolja. Počitnice so za otroke nove pustolovščine, nova prijateljstva in novi spomini za vse večne čase. Vsak otrok si zasluži, da lahko plava od jutra do večera, da meče kamenčke v vodo in peče koruzo ob večernem ognju," pravi Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS.

Breda Krašna

Breda Krašna

Aleksandra Saša Prelesnik

Naj se otroci smejejo na ves glas vsaj za nekaj dni

Kaj vse vključuje program Pomežik soncu? Otroci uživajo sedem ali deset dni v eni od počitniških kapacitet, dobijo pet obrokov dnevno, zanje skrbi pedagoško in vzgojiteljsko osebje ter sodelujejo v delavnicah in izobraževanju (potapljanje, veslanje, jahanje, lokostrelstvo in podobno).

ZPMS

Kako lahko vi pomagate otrokom, ki jim starši ne morejo privoščiti počitnic? Program lahko podprete s prostovoljnimi prispevki. Sredstva lahko nakažete na račun: Zveza prijateljev mladine Slovenije, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana št. računa: SI56 0284 3026 4738 885, račun odprt pri NLB referenca SI00 245012 koda namena: CHAR namen: POMEZIK SONCU ali pošljite SMS sporočilo s ključno besedo POMEZIK5 na 1919 in prispevali boste 5 EUR.  

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord