I. D. | 11. 8. 2022, 19:33

Ponoči se ozrite v nebo, čaka vas čudovita predstava

Profimedia

Prihaja vrhunec Perzeidov, solz svetega Lovrenca. Kako jih boste najlepše videli?

Vsak avgust Zemlja zajadra skozi meteorski roj Perzeidov. Te lahko pozno ponoči in zgodaj zjutraj opazujemo ves mesec, a 11., 12. In 13. avgust pridejo noči z največ utrinki. Absolutni višek bodo dosegli v noči na soboto.

NASA/Bill Ingalls

Najmočnejši meteorski roj so sicer decembrski Geminidi, a ker je avgusta vreme pač primernejše za nočno poležavanje na travnikih in plažah, so Perzeidi največji ljubljenci amaterskih zvezdogledov.

Ste vedeli, da pri nas Perzeidom rečemo tudi solze svetega Lovrenca? Sv. Lovrenc je živel v času papeža Siksta II., ki mu je zaupal upravljanje cerkvenega premoženja in skrb za reveže. Ko je cesar Valerijan dal papeža prijeti in ubiti, ker se je hotel polastiti bogastva, ga je Lovrenc prehitel in vse razdelil med reveže. Svoje dejanje je plačal z mučeniško smrtjo. Ker so Perzeidi najmočnejši ravno okrog njegovega goda, 10. avgusta, je obveljalo, da nebo objokuje njegovo usodo.

Perzeidi prihajajo s kometa Swift-Tuttle, ki kroži okrog Sonca. Leta 1862 ga je s preprostim 11-centimetrskim teleskopom odkril Lewis Swift, a tega ni prijavil, saj je bil prepričan, da gleda nek drug komet. Tri dni kasneje ga je v Harvardovem observatoriju opazil še Horace Tuttle, in tako je dobil ime. Za eno orbito potrebuje približno 133 let. S prostim očesom ga torej lahko vidimo zelo redko, prva priložnost za to se bo pojavila leta 2126.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Petr Horálek (@petrhoralek)

A na srečo nas vsako leto razveseli z utrinki, trdnimi drobci, ki jih je komet pustil za sabo na svoji poti in ki zažarijo ob vstopu v Zemljino atmosfero. Perzeidi so svoje ime dobili po delu neba, iz katerega navidezno pršijo. Če bi jih radi opazovali, torej poiščite temen kotiček in ozvezdje Perzej. Prava predstava se začne kmalu po polnoči.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slobodna Dalmacija (@slobodnadalmacija.hr)

Letos bo zvezdogledom sicer ponagajala Luna, ki bo ravno v nočeh na petek in soboto sijala najsvetleje. In kot vsi vemo, je svetloba največja sovražnica temnega neba. Vseeno naj vam to ne vzame poguma. Na uro naj bi padlo med 50 in 150 utrinkov, prav gotovo jih boste ujeli dovolj, da vam izpolnijo vse skrivne želje.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec