29. 8. 2023, 10:14 | Vir: STA

Je vaše podjetje v poplavah utrpelo škodo? Znano je, da kdaj morate oddati oceno škode za denarno pomoč

Igor Kupljenik/Bobo

Na ministrstvu ljudi pozivajo, naj z oddajo ne čakajo na zadnji dan.

Ministrstvo za gospodarstvo vse, ki so v avgustovskih poplavah utrpeli gospodarsko škodo, poziva, naj čim prej oddajo oceno škode in naj ne čakajo na zadnji dan, ki je za predplačila 1. september. Z gospodarskimi zbornicami in združenji bodo podrobnosti o pomočeh in izpolnjevanju obrazcev znova predstavili na spletnem seminarju.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Kdo lahko prijavi oceno škode?

Oceno škode lahko prijavijo vsi subjekti - gospodarske družbe, samostojni podjetniki, posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, zadruge, zavodi, z izjemo tistih, ki sodijo v primarni sektor kmetijske proizvodnje, sektor ribištva in akvakulture.

Za prijavo škode ni treba imeti sedeža ali poslovne enote v prizadeti občini, saj med upravičena podjetja sodijo tudi vsa tista podjetja, ki so v prizadetih občinah utrpela škodo. Uprava RS za zaščito in reševanje kot potencialno prizadete občine opredeljuje občine v dolenjski, gorenjski, koroški, osrednjeslovenski, notranjski, pomurski, podravski, posavski, severnoprimorski, vzhodno- in zahodnoštajerski in zasavski regiji.

Bobo

Kje bodo predstavili podrobnosti?

Predmet ocene škode je lahko tudi stroji in oprema, ki je bila pred nesrečo računovodsko že amortizirana, vendar je še zmeraj imela tržno ali uporabno vrednost. Slednje bodo upravičenci v nadaljevanju dokazovali s cenilnimi zapisniki, pojasnjujejo na ministrstvu. Obrazci in navodila ter pogosta vprašanja z odgovori so na voljo na podstrani ministrstva.

Podrobnosti bo ministrstvo skupaj z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije, Trgovinsko zbornico Slovenije, Združenjem delodajalcev Slovenije in Združenjem delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije predstavilo na današnjem drugem spletnem seminarju med 15. in 17. uro na tej povezavi.

Rok za oddajo oceno škode za subjekte, ki želijo predplačilo pomoči, je 1. september, za ostale pa 20. september.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol