N. V. | 13. 8. 2023, 17:58

Prebivalci kraja v ljubljanski občini so med poplavami ostali spregledani: "V petek je vse poplavilo, pomoč smo dobili komaj v torek"

Facebook/Humanitarček/Goran Maravič/fotomontaža

"Sirena je začela tuliti, ko smo imeli vodo že do kolena," opisuje prebivalka kraja, kjer ljudje trdijo, da je civilna zaščita nanje pozabila.

Poplave so prizadele tudi dele ljubljanske občine. Na severnem delu Ljubljane je Sava bregove prestopila pri Tacnu, zalilo pa je tudi Sneberje. V samo nekaj minutah so bile poplavljene kleti stanovanjskih objektov, številne garaže, prtlični prostori, več hiš je popolnoma uničenih.

V Sneberju ostali spregledani

Prebivalci Sneber v Ljubljani trdijo, da so ostali spregledani. V petek je poplavilo Sneberje, pomoč je prišla šele v torek.

"Žalostno je, da živimo v Ljubljani, pa se to ni vedelo. Zatajilo je vse. Sirena je začela tuliti, ko smo imeli vodo že do kolena," za RTV opisuje prebivalka Sneber.

Poveljnik civilne zaščite ljubljanske občine Robert Kus je sicer za STA dejal, da vodostaji v Sneberjah dolgo niso omogočali črpanja. Tako je prebivalcem poplavilo vse.

"Vse moramo vreči stran. Kuhinjsko opremo, stroje, peči. Ven mečemo pode z estrihom, odpiramo stene in vlečemo ven izolacijo," je za Dnevnik dejala neka druga prebivalka Sneber.

Prebivalci se trudijo očistiti in pospraviti, kar je vodna ujma pustila za seboj, v preteklih dneh pa jim je pomagala tudi skupina mladih okoljskih aktivistov iz tujine.

V soboto je Sneberje obiskal tudi župan Zoran Janković, naslednji obisk pa je najavil že v ponedeljek, ko si bo ogledal potek odstranjevanja škode. Mnoge prebivalce Sneber naj bi sicer prizadela županova izjava, da jo je Ljubljana med poplavami dobro odnesla.

Humanitarna društva medtem še vedno pozivajo prostovoljce, naj pridejo pomagati prebivalcem Sneber.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol