27. 10. 2023, 07:10 | Vir: STA

Začelo se je: reke naraščajo, morje že poplavlja

Tomaž Primožič/Bobo

Ob obilnem deževju so ponoči reke na zahodu države že začele naraščati, povečujejo se tudi pretoki rek drugod po državi, zato obstaja verjetnost poplavljanja, posebej na Vipavskem in Gorenjskem.

V Izoli in Piranu že poplavlja morje; po napovedih bo gladina morja najvišja okoli 9. ure. Slabe vremenske razmere ovirajo promet v večjem delu države.

Meteorologi za danes napovedujejo deževno vreme, pojavljale se bodo posamezne nevihte in močnejši nalivi, napovedan je močan veter. Zato je Agencija RS za okolje (Arso) za velik del države za danes do sredine dneva izdala rdeče vremensko opozorilo.

Za zdaj republiški center za obveščanje o večjih težavah ne poroča. Na prometno-informacijskem centru za državne ceste pa voznikom svetujejo, da prilagodijo vožnjo stanju na cestah ter naj računajo na daljši čas potovanja. Trenutno je zaradi podrtega drevja zaprta cesta Črna vas-Podpeč pri Lipah.

Profimedia

Po podatkih oddelka za hidrološko prognozo na Arsu so reke na zahodu ponoči že začele naraščati, povečujejo se tudi pretoki drugod po Sloveniji. Posamezne, predvsem manjše reke na zahodu, severu in v osrednji Sloveniji ter v porečju Kolpe bodo poplavljale.

Kot so še opozorili hidrologi, je ob močnih krajevnih nalivih verjetno poplavljanje zaledne in padavinske vode. Večja verjetnost za poplavljanje rek bo na Vipavskem in Gorenjskem. Nekatere reke in hudourniški vodotoki lahko poplavijo tudi v večjem obsegu. Drugod po državi lahko pride do razlivanj na območju pogostih poplav.

Ob visoki plimi je napovedano tudi poplavljanje morja. Danes med 6. in 11. uro bo lahko morje poplavilo tudi v večjem obsegu, in sicer v višini okoli 50 centimetrov. Gladina morja bo najvišja okoli 9. ure.

Arso je za danes zaradi napovedanih močnih padavin in vetra za večji del države izdal rdeče vremensko opozorilo. Rdeče opozorilo zaradi padavin velja za severovzhodni, severozahodni in jugozahodni del države, rdeče opozorilo zaradi vetra pa za danes dopoldne za severozahod in jugozahod. Za preostali del države je izdano oranžno opozorilo.

Po napovedih meteorologov bo zgodaj popoldne dež od zahoda ponehal, delno se bo razjasnilo.

Ob izdanem rdečem vremenskem opozorilu je od četrtka zvečer v pripravljenosti za morebitno aktivacijo tudi Slovenska vojska. V pripravljenosti v različnih vojašnicah po državi je več kot 200 pripadnikov Slovenske vojske, je ta objavila na družbenem omrežju X.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol