28. 5. 2022, 18:58 | Vir: STA

Poslovil se je znameniti "profesor vejica"

Posnetek zaslona/Facebook/TV Krpan

O priznanem jezikoslovcu so pred časom posneli tudi dokumentarni film. Ste si ga ogledali?

Po težki bolezni je v 84. letu umrl jezikoslovec, zaslužni profesor in častni občan Laškega Tomo Korošec, so potrdili na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, kjer je predaval slovenski knjižni jezik in stilistiko.

Tomo Korošec, ki se je rodil 30. julija 1938 v Laškem, je v svojem raziskovalnem delu obravnaval vprašanja stilistike poročevalstva, jezikovne kulture, terminologije in besediloslovja. Je tudi avtor več knjig, slovarjev in učbenikov. Med drugim je napisal tudi vojaški in ribiški slovar - bil je strasten ribič. 

Leta 1963 je diplomiral iz slavistike na ljubljanski filozofski fakulteti in tam leta 1976 tudi doktoriral. V letih 1963 in 1964 se je strokovno usposabljal v Pragi, nato pa se je zaposlil kot asistent na Inštitutu za slovenski jezik pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti.

Med drugim je predaval na ljubljanski filozofski fakulteti, od leta 1976 pa na katedri za novinarstvo Fakultete za družbene vede. Študentje so ga klicali "profesor vejica", o njem pa je bil posnet dokumentarni film nastal v produkciji TV Krpan Laško (Profesor vejica: režija Bojan Herek, scenarij Boža Herek). Od TV Krpan Laško je RTV Slovenija odkupila pravice za predvajanje tega izdelka.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord