10. 10. 2023, 15:35 | Vir: STA

Evropska komisija odobrila 20 milijonov evrov vredno slovensko shemo državne pomoči

Profimedia

Bruselj je odobril slovensko shemo pomoči gospodarstvu zaradi posledic vojne.

Evropska komisija je odobrila 20 milijonov evrov vredno slovensko shemo državne pomoči za podporo malim in srednjim podjetjem zaradi posledic ruske vojaške invazije na Ukrajino. Komisija je ugotovila, da je shema skladna s pogoji, določenimi v začasnem okviru za krizne razmere in prehod, so danes sporočili iz Bruslja.

Shema je bila odobrena na podlagi začasnega okvira za državne pomoči za krizne razmere in prehod, ki ga je komisija sprejela 9. marca letos, da bi podprla ukrepe v sektorjih, ki so ključni za pospešitev zelenega prehoda in zmanjšanje odvisnosti od goriv, so spomnili v sporočilu.

Profimedia

Podpora namenjena posojilom

Podpora v okviru sheme bo namenjena za posojila mikro, malim in srednje velikim podjetjem, ki jih je prizadela energetska kriza. Sredstva so na voljo do 31. decembra letos, znesek podpore pa ne bo presegel dveh milijonov evrov na upravičenca.

Dokapitalizacijo Javnega sklada RS za podjetništvo je slovenska vlada potrdila julija letos. Kot so takrat sporočili z vladnega urada za komuniciranje, bodo sklad z 10 milijoni evrov dokapitalizirali letos, še z 10 milijoni evrov pa prihodnje leto.

Namen sheme je sicer zagotoviti, da bodo imeli upravičenci dostop do zadostne finančne likvidnosti, kar jih bo spodbudilo k naložbam v energetsko učinkovitost. Shema bo malim in srednjim podjetjem omogočila pridobitev ugodnih posojil po obrestnih merah, nižjih od tržnih, z možnostjo dodatnega znižanja obrestne mere, če bodo izvedla energetski pregled, so dodali v Bruslju.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord