Uredništvo | 14. 9. 2023, 06:00

Preverjamo: kje konča vaša pošiljka, če je ne prevzamete na pošti? (Odgovarja Pošta Slovenije)

Žiga Živulovič jr./Bobo

Koliko časa po prejemu obvestila o prejeti pošiljki vas bo paket čakal v eni od poslovalnic Pošte Slovenije? In kaj se bo z njim zgodilo, če ga v vsem tem času ne boste utegnili prevzeti?

Imate dinamično službo, zaradi katere ste bolj malo doma, obenem pa še veliko potujete? Potem gotovo veste, kakšen podvig zna biti včasih prevzemanje paketov. Pa ste seznanjeni tudi s tem, koliko časa od trenutka, ko ste v nabiralnik prejeli obvestilo o pošiljki, vas bo ta čakal na pošti – in kaj se bo z njim zgodilo, ko to obdobje poteče?

Bobo

Rok je 15 dni

Odgovore smo poiskali neposredno pri Pošti Slovenije, kjer odgovarjajo takole: "Paketne pošiljke, ki niso uspešno vročene naslovniku ob dostavi, se vrnejo na pošto. Naslovniki jih lahko prevzamejo v petnajstih dneh od dne, ko so bili obveščeni o pošiljki. Izjema so paketne pošiljke, na katerih je pošiljatelj ob oddaji označil rok, krajši od 15 dni, in pošiljke, za katere je potekel rok prevzema iz paketnika."

Roki za prevzem se praviloma računajo koledarsko, z naslednjim dnem po dnevu, ko je bil naslovnik obveščen o prispeli pošiljki, so še povedali. V primeru, da naslovnik pošiljke ne prevzame v roku, določenem v obvestilu, pa se pošiljka v skladu z zakonom o poštnih storitvah vrne pošiljatelju.

Dodali so tudi, da v primeru, ko pošiljke ni mogoče dostaviti naslovniku in tudi ni mogoče ugotoviti, kdo je pošiljatelj, Pošta Slovenije kot izvajalec poštnih storitev na pošiljki o tem napiše uradni zaznamek in jo hrani eno leto od dneva zaznambe.

Profimedia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord