1. 6. 2023, 16:30 | Vir: STA

Poteza, ki bo slepim in slabovidnim olajšala življenje

Profimedia

Približno 10.000 Slovencev bo lahko samostojno opravilo nekaj, kar do zdaj ni moglo. 

V Ljubljani so odprli prvi bankomat, ki je prilagojen uporabi slepih in slabovidnih. Na pobudo Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije so ga v NLB prilagodil tako, da lahko slepi s pomočjo glasovnih navodil in žičnih slušalk dvignejo gotovino ali preverijo stanje na računu. Do konca leta načrtujejo prilagoditev še 51 bankomatov po državi.

Članica uprave NLB Hedvika Usenik je ob odprtju dejala, da bodo prilagojeni bankomati prispevali k večji dostopnosti bančnih storitev za slepe in slabovidne. Teh je v Sloveniji po njenih besedah približno 10.000. "Tudi sicer se v NLB trudimo, da bi čim bolj olajšali dostop do banke ranljivim skupinam," je poudarila. Glasovno vodenje je za sedaj omogočeno v slovenskem jeziku.

STA/Daniel Novakovič

Kje se nahaja bankomat? 

Prvi prilagojeni bankomat stoji na Trgu mladinskih delovnih brigad. "Lokacija tega bankomata ni izbrana naključno, temveč smo jo določili skupaj. V bližini se namreč nahajajo prostori Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Ljubljana in Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije," je povedal član uprave NLB Antonio Argir.

STA/Daniel Novakovič

Dodal je, da v NLB načrtujejo in izvajajo tudi prilagoditve digitalnih bančnih storitev, ki bodo v prihodnje še bolj prilagojene slepim in slabovidnim. "V kratkem bomo na primer v NLB Kliku povečali kontraste, prenavljamo tudi spletno stran in se zavezujemo, da bomo zelo resno upoštevali standarde dostopnosti spletnih vsebin," je zagotovil Argir.

Predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Matej Žnuderl je poudaril, da je za slepe in slabovidne pomembno, da z denarjem ravnajo kar se da samostojno. "Da ne pošiljamo drugih, da opravljajo te stvari za nas," je dejal. Uporabe prilagojenih bankomatov se bodo zdaj slepi morali naučiti, saj so z njimi doslej namesto njih upravljali njihovi spremljevalci.

STA/Daniel Novakovič

Hedvika Usenik je povedala, da bo večina ostalih prilagojenih bankomatov znotraj poslovalnic NLB, vse lokacije pa da so uskladili z zvezo.

Ko uporabnik v bankomat priključi svoje žične slušalke, se avtomatsko začne glasovno vodenje. Sporoči mu, naj vstavi kartico in vpiše svoje geslo, nato pa lahko uporabnik izvede dvig ali sliši svoje stanje na računu. Uporabnik bankomat upravlja s pomočjo tipkovnice, ki ima na sredini izboklino, ki označuje število pet. "Vsi bankomati, ki bodo prilagojeni slepim in slabovidnim, imajo tipkovnico, saj je tak način nemogoče uvesti s tipkanjem na ekran," je delovanje pojasnil Tomaž Rahten, ki v NLB skrbi za bankomate.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol