20. 9. 2023, 17:55 | Vir: STA

Kako bo videti nova avtobusna postaja v Ljubljani? Kritiki opozarjajo na slabo načrtovano ureditev

Žiga Živulovič jr./Bobo/iC ELEA/fotomontaža

Na ljubljanski občini so predstavili nekatere podrobnosti velikopoteznega projekta v središču prestolnice.

Mestna občina Ljubljana (Mol) in ostali deležniki bodo 10. oktobra javnosti predstavili podrobnosti načrtovane ureditve javne infrastrukture okoli Potniškega centra Ljubljana. Usklajene rešitve so danes predstavili ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek in generalnemu direktorju Slovenskih železnic (SŽ) Dušanu Mesu, so sporočili z občine.

iC ELEA

Dolgoročno zagotovljena varnost in pretočnost prometa

"Območje Potniškega centra Ljubljana bo predstavljalo osrednjo točko za prestopanje potnikov v državi, zato želimo zagotoviti najvišjo stopnjo učinkovitosti in udobnosti zanje ter za druge uporabnike prostora," so zapisali na ljubljanski občini.

Kot so dodali, je njihov cilj prenoviti območje in določiti prometno ureditev, ki bo dolgoročno zagotavljala ustrezno varnost in pretočnost mestnega prometa, torej da bo zagotovljeno prednostno vodenje vseh vrst javnega potniškega prometa, kolesarskega, peš ter motornega prometa, z dodatno ozelenitvijo javnega prostora.

Predlog usklajenih rešitev so danes predstavili ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek, ki je tudi koordinatorica gradnje potniškega centra, in generalnemu direktorju SŽ Mesu.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Podrobnosti projekta bodo kmalu predstavili javnosti

Sodelavca podjetij Elea iC in Bevk Perović arhitekti sta predstavila prometno ureditev cest okoli centra, poti pešcev in kolesarjev na območju ter podrobnosti glede ureditve tako imenovane železniške plaze, nove ploščadi z ozelenitvijo in urbano opremo nad izhodom iz podhoda pod tiri na Vilharjevo cesto, Simon Detellbach in Peter Lipar s Prometnotehniškega inštituta Fakultete za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani pa sta prikazala simulacijo prometnega modela v času prometnih konic, so strnili.

Na srečanju so sodelovali tudi predstavniki Direkcije RS za infrastrukturo, podjetja Krajinaris in Ljubljanskega urbanističnega zavoda. Podrobnosti projekta bo občina skupaj z ministrico 10. oktobra predstavila javnosti, kar bo prva javna predstavitev usklajenih optimalnih rešitev projekta in ukrepov, povezanih z zagotavljanjem dostopnosti na navedenem območju, so zapisali.

KIPP

Kritično so se odzvale nevladne organizacije

"V javnosti so se v zadnjem času pojavljali odzivi na načrtovane ureditve, ki pa še niso bile usklajene ali potrjene na ravni investitorjev, države in mesta, zato ob tem poudarjamo, da bodo odzivi in morebitni predlogi za izboljšave s strani različnih javnosti smiselni šele po tej predstavitvi," so sklenili na občini.

Na po njihovem slabo načrtovano ureditev so na dopoldanski novinarski konferenci opozorile nevladne organizacije in stroka, združene v Koalicijo za trajnostno prometno politiko. Menijo, da bo predvidena obnova poslabšala udobje pešcev in kakovost bivanja lokalnih prebivalcev, na boljšem pa ne bodo niti uporabniki javnega prometa.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol