17. 7. 2022, 19:03 | Vir: STA

Požar na goriškem Krasu se širi!

Leo Caharija

Pri gašenju pomagajo štirje helikopterji, dva slovenska in dva italijanska, ter hrvaško letalo canadair.

V požaru, ki je dopoldne zagorel na območju med Renškim vrhom in naseljem Temnica, trenutno posreduje več kot 300 gasilcev iz več slovenskih gasilskih regij. 

Aktiviran je državni načrt za večje požare v naravnem okolju, zato so primorskim gasilcem na pomoč prišli tudi gasilci iz ljubljanske in gorenjske regije, so sporočili iz regijskega centra Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko.

Dolžina požarišča je že več kot tri kilometre in pol in se tudi zaradi burje širi približno za en kilometer vsaki dve uri.

Nekaj po 16. uri je nad požarišče prvič priletelo tudi hrvaško letalo canadair, ki naenkrat zajema po 6000 litrov vode v morju v Tržaškem zalivu.

Dodatno nevarnost predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva, ostanki iz obdobja prve svetovne vojne, zato je bila aktivirana tudi Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi severnoprimorske regije. Na lokacijo požara so bili napoteni tudi člani ekipe za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije.

Pred dvema dnevoma je že gorelo v neposredni bližini, ob državni cesti Miren-Opatje selo pri Lokvici, vendar so požar uspešno pogasili ob pomoči dveh helikopterjev. Gorelo je na težko dostopnem terenu na območju med petimi in šestimi hektari.