R. K. | 18. 7. 2022, 14:45 | Vir: STA

V boj s požarom na Krasu skoraj 500 gasilcev, na pomoč tudi helikopterji iz Italije

Posnetek zaslona/Twitter/Noocko/fotomontaža

Vzrok za požar zaenkrat še ni znan, a pojavljajo se ugibanja, da bi lahko bil ogenj podtaknjen.

Požar na goriškem Krasu danes gasi 425 gasilcev iz več slovenskih gasilskih regij, na pomoč jim je prišlo tudi pet helikopterjev, med njimi dva iz sosednje italijanske dežele Furlanije-Julijske krajine. Pomoč iz zraka je več kot dobrodošla, saj je na območju požara veliko neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne.

Na pomoč tudi helikopterja iz Italije

Po besedah vodje intervencije Simona Vendramina je požar pod nadzorom. "Tudi burja se postopoma umirja, vendar je do končnega cilja še daleč," besede Vendramina povzema sporočilo za javnost regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko.

V pomoč gasilcem je danes prišlo pet helikopterjev, po dva Slovenske vojske in Civilne zaščite sosednje Furlanije-Julijske krajine ter še helikopter slovenske policije.

Požar bi lahko bil podtaknjen

Gori predvsem borov gozd in podrastje, po prvih ocenah je gorelo na 390 in 400 hektarih velikem območju.

Požar, ki je v nedeljo dopoldne zagorel na območju med Renškim vrhom in naseljem Temnica, se je ponoči zaradi močne burje ponovno širil proti vasi Lokvica, a ga je gasilcem le uspelo zaustaviti dobre pol kilometra pred prvimi hišami. Nevarnost še ni mimo, saj lahko požar zaradi burje ponovno vzplamti, opozarjajo gasilci.

Vzrok za požar zaenkrat še ni znan. Pojavljajo se ugibanja, da bi lahko bil ogenj podtaknjen, poroča slovenski portal N1.

En požar so pred dnevi že uspešno pogasili

Pred nekaj dnevi je že gorelo v neposredni bližini, ob državni cesti Miren-Opatje selo pri Lokvici, vendar so požar uspešno pogasili ob pomoči dveh helikopterjev. Gorelo je na težko dostopnem terenu na območju med petimi in šestimi hektari.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol