R.S. | 9. 8. 2022, 19:44 | Vir: STA

Požar pod Socerbom: sprožena ni nobena evakuacija, drugače je na italijanski strani meje

Facebook/Radio Capris

Gasilci imajo izdatno pomoč iz zraka - tri slovenske vojaške helikopterje, slovensko letalo pilatus, dva italijanska helikopterja in dva italijanska kanaderja.

Pod Socerbom v občini Koper se gasilci že ves popoldan bojujejo s plameni, ki so se znova razplamteli, potem ko je že kazalo, da so nočni požar pogasili.

Vodja intervencije Jan Brodar upa, da bodo s pomočjo kanaderjev in helikopterjev požar omejili do večera. Ponoči ne bo pomoči iz zraka, burja pa bo po napovedih še naprej razpihovala ogenj.

Brodar iz koprske gasilske brigade je okoli 18. ure ocenil, da je "mogoče zdaj zadeva malo bolj pod nadzorom." Kot je pojasnil, imajo gasilci zdaj izdatno pomoč iz zraka - tri slovenske vojaške helikopterje, slovensko letalo pilatus, dva italijanska helikopterja in dva italijanska kanaderja.

Gori na približno 15 hektarjih, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Na terenu je najmanj 120 gasilcev, gasijo v petih sektorjih. Najbolj kritično je pod vasjo Osp, kjer skušajo gasilci zadržati ogenj, da ne preskoči ceste in se približa hišam.

"Upamo, da nam bo do večera, dokler nam bodo letalske sile lahko pomagale, uspeli spraviti požar kolikor toliko pod nadzor."

Optimistične napovedi je sicer, kot je dodal, imel že zjutraj, pa se niso izšle. Dopoldne so namreč začasno prenehali gasiti s helikopterji, ker so ocenili, da ogenj dovolj nadzorujejo in pilotov ni treba izpostavljati nevarnosti zaradi močnega vetra.

Letalske sile so še posebej pomembne zaradi nedostopnega terena. "Moramo vleči tudi do kilometer dolge gasilske linije. Izredno težko se prebijamo," je pojasnil. Dodal je, da bo po vremenski napovedi zmerna burja pihala tudi ponoči, jutri in pojutrišnjem.

Na italijanski strani se pripravljajo na evakuacijo

Brodar je poudaril, da v nobenem trenutku ni bilo ogroženo nobeno življenje in nobena hiša, zato niso sprožili nobene evakuacije. Iz preventivnih razlogov je le podjetje CPK umaknilo delavce iz predora, ki ga v bližini gradijo za drugi tir.

Kaže pa, da je drugače v sosednjih vaseh na italijanski strani meje. Primorski dnevnik poroča, da župan občine Dolina Sandy Klun pripravlja odredbo za evakuacijo Prebenega in Križpota.

Koprski župan Aleš Bržan je dejal, da oskrba s pitno vodo še ni ogrožena. Pojasnil je, da je Uprava RS za zaščito in reševanje res preusmerila nekaj gasilskih cistern iz vodarne Rižanskega vodovoda na požarišče, vendar sta Slovenska vojska in Civilna zaščita kmalu zagotovili dodatne tovornjake. Seveda pa je z razpoložljivo vodo treba varčevati, je poudaril.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.