21. 7. 2022, 17:50 | Vir: STA

Požar se širi naprej: najhuje je pri Kostanjevici na Krasu

Facebook/ND Gorica

Pojavlja se kar nekaj nepredvidljivih požarov, za katere je težko oceniti, ali nastajajo zaradi preskokov požara ali česa drugega. 

Požar na Krasu še naprej divja, a gasilci so doslej uspeli obvarovati vse hiše.

Po besedah župana občine Miren-Kostanjevica Mavricija Humarja se ogenj trenutno širi s severnega območja Kostanjevice na Krasu za bivšim vadbenim centrom v smeri Renškega vrha.

Gasilci morajo predvsem paziti, da se ne bi razširil proti Trstelju in nanj. Po drugi strani se požar širi na Vojščici in iz Vojščice proti Temnici, od koder so danes preventivno evakuirali prebivalce. Ta požar za zdaj uspevajo zamejevati. Kot je Humar izvedel od vodje intervencije, hiše trenutno niso ogrožene, gasilci pa poskušajo ogenj zaustaviti čim dlje od poslopij.

Sicer se je ogenj Kostanjevici na Krasu, kjer je štab operacije, medtem približal na okoli 200 metrov. Območje bodo varovali s pehotnimi silami in helikopterji, usposobljeni gasilci pa ocenjujejo, da so razmere s takšno taktiko obvladljive, je dodal Humar.

Pojav nepredvidljivih požarov

Po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana gasilci skušajo preprečiti tudi, da bi se požar razširil do Trstelja. Ob tem se v čudnih okoliščinah pojavlja kar nekaj nepredvidljivih požarov, za katere je težko oceniti, ali nastajajo zaradi preskokov požara ali česa drugega. 

Kot je pojasnil minister za obrambo Marjan Šarec, pri gašenju požara še vedno pomagajo trije helikopterji Slovenske vojske (SV), policijski helikopter in letalo SV, pa tudi hrvaški helikopter. Po njegovih zadnjih informacijah naj bil znova na voljo tudi hrvaški kanader. Slednji je pomagal že dopoldne, nato pa se je zaradi nevarnih razmer umaknil.

Ob tem je poudaril, da je gašenje iz zraka zaradi slabe vidljivosti izjemno zahtevno, prav tako zračnim plovilom grozi nevarnost trka, zato sta na prizorišču tudi usmerjevalca helikopterjev in letal.

Eksplozij ne štejejo več

Poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič je povedal, da je danes dogajanje precej pestro. Granate so se v zadnjih dneh precej segrele, zato tudi precej poka. Kot pravi Zonjič, eksplozij niti ne štejejo več.

Po njegovih besedah, vse kar najdejo zunaj požarišča, tudi odstranijo, do zdaj že okoli 70 granat. Največja je bila mina nemške izdelave kalibra 250 milimetri in 42 kilogrami eksploziva. Eno ekipo so, ko so ocenili, da je stanje zelo resno, tudi umaknili. "Velika sreča je, da gasilci upoštevajo naša navodila, tako da še nekako obvladujemo situacijo," je še dodal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord