R. K. | 29. 3. 2023, 16:07

Pozor! Slovenska policija svari državljane: v obtoku vse več ponarejenega denarja

Profimedia

Možje v modrem so pojasnili, kje nepridipravi s lažni bankovci najpogosteje plačujejo.

Policisti ugotavljajo, da se je marca povečalo število unovčitev ponarejenih bankovcev v apoenski vrednosti za 100 evrov, opazili pa so tudi, da se v obtoku pojavlja tako imenovani filmski denar. Največ unovčitev so zabeležili na območju Maribora in Celja, nekaj primerov pa so odkrili še na območju Ljubljane in v drugih delih Slovenije, so sporočili.

Kot so navedli, so bili ponarejeni bankovci najpogosteje unovčevani v gostinskih lokalih, trgovinah, trafikah, na bencinskih servisih, pri plačilih dostavljene hrane in pri spletni prodaji mobilnih telefonskih aparatov ter druge zabavne elektronike. Ker je lahko ponarejenih bankovcev v obtoku še več, občane opozarjajo, naj bodo pri poslovanju z gotovino pozorni

Profimedia

Kako prepoznamo ponarejen denar?

Policisti svetujejo, naj bankovce pogledamo, otipamo in obrnemo proti viru svetlobe, saj lahko ponarejene zaščitne elemente tako opazimo prej. To v večini primerov zadošča, da prepoznamo ponaredek. Z otipom jih lahko prepoznamo tako, da poiščemo relief, ki ga ponaredki velikokrat nimajo.

Če bankovec obrnemo proti svetlobi, sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih pa tudi portretno okence. Če bankovec nagibamo naprej in nazaj, bomo na srebrnem traku opazili portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Bobo

Unovčevanje ponarejenega denarja je kaznivo dejanje

Podrobnosti o zaščitnih elementih evrskih bankovcev lahko najdemo na spletnih straneh Evropske centralne banke in Banke Slovenije, so dodali policisti. 

Ob tem so opozorili, da je spravljanje ponarejenih bankovcev in kovancev v obtok kaznivo dejanje, za katero je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do osmih let. Dodali so, da so ponarejeni bankovci brez vrednosti in jih ni mogoče zamenjati za druge bankovce. 

Profimedia

Kaj storiti, če prejmemo ponarejen bankovec?

Če se nam zdijo bankovci sumljivi, policisti svetujejo, da o tem takoj obvestimo policijo. Hkrati naj si po njihovem nasvetu poskušamo zapomniti čim več informacij, predvsem pa kdaj, kje in od koga ste bankovec prejeli. Te informacije lahko policisti v nadaljevanju preiskave zelo koristno uporabijo pri ugotavljanju storilcev kaznivega dejanja

Ob tem so opozorili še, da se v obtoku pojavlja tudi filmski denar. Tako imenujejo ponaredke bankovcev, ki so natisnjeni na navaden papir in so zelo podobni pravemu denarju. Ti ponaredki navadno nimajo nobenega zaščitnega elementa, le barvni odtis podobe evrskega bankovca.

Aleksandra Saša Prelesnik

Na sprednji ali zadnji strani bankovca imajo dodan le manjši napis "copy" ali "movie money", ki ga je ob površnem pogledu navadno težko opaziti, so še opozorili policisti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord