R. K. | 4. 10. 2022, 14:05 | Vir: STA

Pozor! Če imate doma to živilo, ga ne jejte

Profimedia/fotomontaža

Znano trgovsko podjetje, ki je zelo priljubljeno tudi med Slovenci, je sporočilo, da zaradi enega od izdelkov z njihovih polic obstaja nevarnost zastrupitve.

Podjetje Lidl Slovenija je iz prodaje odpoklicalo izdelek Vaflji s kremo Tastino (okus kakav in okus lešnik, 800 g) proizvajalca Pak Rampart zaradi ugotovljene prisotnosti bakterije salmonela.

Omenjeni izdelek so prodajali pri podjetju Lidl Slovenija. Podjetje Lidl Slovenija kupce prosi, da izdelek vrnejo v katerokoli izmed Lidlovih trgovin, kjer jim bodo povrnili kupnino tudi brez predložitve računa.

Kako pride do okužbe s salmonelo?

Salmonela povzroča nalezljivo črevesno bolezen, ki se imenuje salmoneloza in je razširjena po vsem svetu. Prenaša se lahko z okuženim surovim mesom, najpogosteje je okuženo meso perutnine in jajca. Okužimo se, če živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, je zapisano na strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Lidl Slovenija

Okužba pogosto poteka brez znakov. Tisti, ki razvijejo simtome, pa imajo pogosto akutno vnetje prebavil. Pojavijo se driska, bolečine v trebuhu, tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Driska je lahko vodena ali krvava s sluzjo. Simptomi običajno izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah s kroničnimi boleznimi pa lahko trajajo več tednov, so še zapisali na strani NIJZ.

Poudarili so, da se lahko okužba s salmonelo v redkih primerih tudi zaplete in povzroči zastrupitev krvi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol