R. K. | 8. 7. 2022, 15:00 | Vir: STA

Pozor: če ob obisku Triglavskega narodnega parka počnete TO, vas lahko doleti visoka globa

Profimedia/fotomontaža

Domačin je opazil, da se številni obiskovalci priljubljene naravne znamenitosti nesprejemljivo vedejo, zato je o tem obvestil pristojne.

Ob povečanem obisku korit Mostnice prebivalci Stare Fužine opažajo nesprejemljivo početje nekaterih obiskovalcev. Pristojni bodo zato okrepili nadzor na tem območju, ki leži v drugem varstvenem območju Triglavskega narodnega parka (TNP), kjer so kopanje in druge rekreacijske dejavnosti na vodotokih prepovedane.

Priljubljena naravna znamenitost se je spremenila v poletno plažo

Korita Mostnice so ena najbolj priljubljenih naravnih znamenitosti v Bohinju. Kot je opozoril en od domačinov, ki je prejšnji konec tedna spremljal dogajanje ob koritih Mostnice, se je območje ob tako imenovanem slončku in ponvicah spremenilo v pravo poletno plažo. Na to so prebivalci opozorili tudi Turizem Bohinj, ki upravlja s potjo in obiskom.

Kot je opozoril direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, gre za naravno znamenitost znotraj TNP, za katere obiskovanje veljajo pravila. "Med osnovnimi pravili sta hoja po označeni poti ter prepoved kopanja, kanjoninga in drugih dejavnosti v Mostnici," je pojasnil Langus.

V javnem zavodu TNP opozarjajo na spoštovanje pravil

Na nujno upoštevanje pravil so opozorili tudi v javnem zavodu TNP. Kot so izpostavili v današnjem sporočilu za javnost, gre za občutljivo naravno okolje. Prav zato je v bližini speljana označena pot, ki obiskovalcem s sprehodom in krajšimi postanki omogoča opazovanje izjemnih naravnih lepot.

"Vsi, ki se podajo na pot po koritih Mostnice, imajo pravico, da njene posebnosti doživijo kar se da v miru in v polnosti, kar ob načrtovanju obiska tudi pričakujejo. Ob množičnem obisku je zato spoštovanje pravil sprejemljivega in dovoljenega obnašanja na tej poti ključnega pomena tako za ohranjanje narave kot za zadovoljstvo obiskovalcev," so poudarili v strokovni službi javnega zavoda TNP.

Za kršitelje so predvidene visoke kazni

Kot so pojasnili, del poti ob Mostnici, na katerem so se pojavile težave, leži v drugem varstvenem območju parka, kjer so kopanje, potapljanje, čolnarjenje in druge rekreacijske dejavnosti na jezerih in vodotokih prepovedane. Za kršitelje zakon predvideva od 500 do 3000 evrov kazni.
        
V javnem zavodu TNP si prizadevajo, da bi preko različnih kanalov obiskovalce čim bolj natančno osveščali o ustreznih načinih obiskovanja parka in njegovih znamenitosti. Opažajo, da je v parku vse več obiskovalcev, ki se zavedajo njegovega pomena in poznajo pravila obnašanja. Množični turistični obisk širšega okolja pa prinaša tudi nepoznavanje pravil in njihovega pomena.

Na območju Mostnic bodo okrepili nadzor

Na pobude, kakršna je bila tokratna s strani domačinov, se naravovarstveno nadzorna služba TNP redno in po svojih zmožnostih skuša čim prej odzvati. Najpogosteje naravovarstveni nadzorniki obiskovalce na kršitve pravil opozarjajo, kadar s kršitvami vztrajajo, pa lahko kršitelja kaznujejo z globo, ki jo predvideva zakonodaja.

Da bi preprečili neustrezno početje obiskovalcev ob koritih Mostnice, bodo vsi pristojni na tem območju okrepili nadzor, predvsem pa bodo tako na terenu kot prek različnih komunikacijskih kanalov opozarjali obiskovalce, kakšno vedenje je na tem območju sprejemljivo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol