2. 7. 2022, 16:10 | Vir: STA

Pozor, policisti bodo v naslednjih dneh izvajali poostren cestni nadzor

Aleksandra Saša Prelesnik

Pri nadzoru bodo še posebej pozorni na točno določene kršitelje. Kaj bodo preverjali?

Agencija za varnost prometa ugotavlja, da je le dobra polovica voznikov osebnih vozil, ki so letos umrli v prometnih nesrečah, uporabljala varnostni pas. Policisti pa so v prvi polovici leta ugotovili že 22.376 kršitev uporabe varnostnih pasov, od tega kar 2407 otrok ni bilo pripetih. Zato v prihodnjem tednu skupaj pripravljata preventivno akcijo.

Profimedia

V času akcije poostren nadzor nad uporabo varnosrnega pasu

Druga nacionalna preventivna akcija, ki jo v sodelovanju s policijo vodi Javna agencija za varnost prometa, bo trajala do nedelje. Akcijo izvajajo zaradi premajhnega zavedanja voznikov o nujnosti uporabe varnostnega pasu, so sporočili z agencije.

Agencija bo v okviru različnih dogodkov poleti voznikom razdeljevala ozaveščevalno gradivo, s katerim bo pozivala k pripetosti. Vsaka policijska uprava bo v času preventivne akcije izvedla po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov, sicer pa bodo policisti aktivnosti v zvezi z akcijo izvajali ob rednem delu. Pri nadzoru bodo policisti ugotavljali tudi uporabo naprav in opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo.

Aleksandra Saša Prelesnik

Če bi vsi uporabljali varnostni pas, bi bile posledice nesreč blažje

Agencija in policija pozivata vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. Pri najhujših posledicah prometnih nesreč je namreč vedno znova ugotovljeno, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas, so v sporočilu za javnost zapisali na agenciji.

Le dobra polovica do 18. junija letos umrlih voznikov osebnih vozil je uporabljala varnostni pas. Od 16 umrlih voznikov osebnih avtomobilov jih je devet uporabljalo varnostni pas, stari so bili od 21 do 80 let. Delež neuporabe varnostnega pasu je znašal kar 44 odstotkov in je najvišji v zadnjih petih letih.

Profimedia


Večina lažje poškodovanih je uporabljala varnostni pas

Od 58 hudo poškodovanih voznikov osebnih avtomobilov, jih je 45 oz. 78 odstotkov uporabljalo varnosti pas. Delež uporabe je bil največji pri lažje telesno poškodovanih voznikih osebnih avtomobilov, saj je varnostni pas uporabljalo 92 odstotkov voznikov.

Med tremi umrlimi potniki v osebnih vozilih je delež uporabe varnostnega pasu znašal 67 odstotkov, v letu 2021 pa je znašal 45 odstotkov. Varnostni pas sta uporabljala dva od štirih umrlih voznikov tovornega vozila, prav tako ni uporabljal varnostnega pasu umrli potnik v tovornem vozilu, so sporočili.

Aleksandra Saša Prelesnik

Nepripasani bi se lahko zadržali le pri trku do sedem kilometrov na uro

Število ugotovljenih kršitev kaže na premajhen delež pripetih voznikov in potnikov. Januarja lani je agencija v jutranji in popoldanski prometni konici na mestnih vpadnicah izvedla opazovanje. Ugotovili so, da le v štirih urah kar 2174 voznikov med vožnjo ni uporabljalo varnostnega pasu. Večje število kršiteljev je bilo v jutranji kot v popoldanski konici.

Uporaba varnostnega pasu je predpisana in nujni sestavni del varne vožnje, ki dokazano rešuje življenja. Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do sedem kilometrov na uro. Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt kar za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb in skoraj za četrtino tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih.

Po zakonu morajo biti od avgusta lani otroci, manjši od 140 centimetrov (prej 150 centimetrov) ali lažji od 36 kilogramov, med vožnjo v motornem vozilu pripeti v otroškem varnostnem sedežu, so še poudarili na agenciji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.