N. V. | 24. 9. 2022, 17:39

Pozor! S slovenskih trgovin odpoklicali več živilskih izdelkov

Profimedia/fotomontaža

Če zaužijete to hrano, lahko trpite za hudimi zdravstvenimi posledicami. Zato previdno! Če ste te izdelke kupili, jih vrnite.

Na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije opozarjajo, da je odpoklicanih več izdelkov. Če ste jih kupili, jih nemudoma vrnite nazaj v trgovine. Če ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino. Izdelkov nikakor ne zaužijte! Poglejte, katere izdelke so odpoklicali.

Hrenovka Wudy

Odpoklicane so hrenovke v kilski embalaži, pa tudi v 250 gramski embalaži, 240 gramski embalaži, Wudy s sirom v 150, 250 gramski embalaži in hrenovke Wurstel s sirom v 150 gramski embalaži. Izdelki so bili naprodaj v trgovinah Engrotuš, Eurospin, Lidl, Spar in preko distributerja Hrib. 

Živilo je bilo odpoklicano zaradi možne prisotnosti bakterije Listerie monocytogenes. Bakterijska okužba z listerijo sodi med najnevarnejše.

Zveza potrošnikov Slovenije

Simptom okužbe je povišana telesna temperatura, ki jo lahko spremlja glavobol. Če ste zaužili omenjeno živilo in ste zaznali stranske učinke, na Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo, da takoj poiščete zdravniško pomoč in zdravnika obvestite o zaužitju tega izdelka.

Sezamova omaka

V trgovinah Atlas Group so odpoklicali sezamovo omako z nazivom Sekeroglu sezamova omaka, pakirana po 460 gramov, rok uporabe pa je do 14. april 2023. Gre za izdelek znamke Tahin, z EAN kodo 8695820016106. Živilo je bilo odpoklicano zaradi prisotnosti bakterije salmonela.

Zveza potrošnikov Slovenije

Bakterije iz rodu salmonel lahko povzročijo salmonelozo, eno najpogostejših s hrano povzročenih črevesnih okužb. Največkrat izbruhne od šest do 72 ur po zaužitju živila onesnaženega s salmonelami. Simptomi so bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje, driska (možna sluz ali kri v blatu), tudi povišana temperatura.

Tahin halva

Odpoklicano je tudi živilo tahin halve. Gre za znamko Ekonomik, izdelek je pakiran po 300 gramov. Rok uporabe je do konca maja 2024, dobavitelj je ONKEL-Sahingoz Sud GmbH, izdelki pa so bili naprodaj v trgovinah Atlas Group. 

Zveza potrošnikov Slovenije

Tudi to živilo je bilo odpoklicano zaradi zaradi ugotovljene prisotnosti bakterije salmonela.

Kozji sir

S trgovskih polic so umaknili tudi kozji sir dveh različnih blagovnih znamk. Odpoklican je kozji sir znamke President, z EAN kodo 3228021170053, z rokom uporabe vključno od 24. september 2022, do 10. oktober 2022. 

Zveza potrošnikov Slovenije

Odpoklican pa je tudi kozji sir znamke Les Croises, ime živila je Buche de chèvre Sainte Maure Format familial, teža izdelka je 300 gramov, EAN koda pa 3564700562406. Rok uporabe je vključno od 25. septembra 2022 do 14. oktobra 2022, dobavitelj je Scamark. 

Kozji sir dveh različnih blagovnih znamk je bil odpoklican zaradi možne prisotnosti kovinskih tujkov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.